WITAJ Piani
Z waflami ryżowymi zwłaszcza tymi z RYŻU PEŁNOZIARNISTEGO z dodatkiem soli morskiej sprawa nie jest jednoznaczna.
Pomimo ,ze są zaliczane do żywności wysoce przetworzonej ale są zaliczane do tzw.: żywności funkcjonalnej a zarazem posiadają nawet właściwości lecznicze ( poniżej ) a co najważniejsze ciekawą wartość odżywcza magnez , mangan oraz cynk i miedź , niacyna.
Zawsze lepiej zjeść takie wafelki niż zapchać się białym chlebem , golonką lub innym "podejrzanym" pokarmem.
Calcium 9.0mg 1%
Iron 1.2mg 6%
Magnesium 114mg 29%
Phosphorus 320mg 32%
Potassium 275mg 8%
Sodium 291mg 12%
Zinc 2.2 mg1 5%
Copper 0.4mg 21%
Manganese 5.1mg 254%
Witaminy;
Thiamin 0.1mg 5%
Riboflavin 0.1mg 6%
Niacin 6.4mg 32%
Vitamin B 6 0.1mg 7%
Folate 19.0mcg 5%
Pantothenic Acid 0.9mg 9%
więcej na ( z lewej strony u góry wybiera się odp. gramaturę ) :
http://www.nutritiondata.com/facts/snacks/5629/2
Adamo podaje w Encyklopedii zdrowia str 419 ,że dla grupy B i AB są KORZYSTNE - ZAWIERAJĄ AGLUTYNINĘ , która POZYTYWNIE MODYFIKUJE DOTYCHCZASOWĄ PODATNOŚĆ NA CHOROBY
Tutaj dokładnie jest OPIS TECHNOLOGII PRODUKCJI oraz rys historyczny wafli ryżowych ( warto przejść na tłumaczenie strony dobrze sobie radzi z tym tekstem ):
http://www.madehow.com/Volume-4/Rice-Cake.html
W sklepach netto są wafle ryżowe z ryżu pełnoziarnistego za ok 2,40za 125 g. firmy goodfood ( w netto inne opakowanie ) i przynajmniej zapewniają ,że ich produkty nie są produkowane z surowców gen. mod.:
http://www.goodfood.com.pl/
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY