Ponizej podaje kilka cytatow z ksiazek Jadwigi Gornickiej i Michala Tombaka odnosnie walki z nadcisnieniem.
APTEKA NATURY Jadwiga Górnicka
Czosnek również odznacza się wybitnymi właściwościami leczniczymi, choć od spożywania go jako leku często odstrasza zbyt ostry zapach. Czosnkiem leczono kaszel, choroby jelit, stany wyczerpania organizmu, a wyciśniętym sokiem smarowano źle gojące się rany, wrzody i stany zapalne skóry. I dzisiaj również zaleca się spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę tętnic, ponieważ rozszerza on naczynia krwionośne. Wpływa również dodatnio na pracę serca i mózgu, a także pomaga przy takich schorzeniach, jak angina, grypa, katar; leczy wreszcie szkorbut, przypadłości żołądkowo-jelitowe oraz procesy ropne. "Zapach czosnku zupełnie zanika, jeśli pozuje się skórkę cytryny, pomarańczy lub drobno posiekaną natkę pietruszki" – M. Tombak
ZIOŁA W NADCIŚNIENIU Nadciśnienie tętnicze należy do najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Statystyki mówią, że w Polsce cierpi na nią ok. 4-5 min ludzi. Dolegliwość ta zaliczana jest nawet do chorób cywilizacyjnych. Stanowi coraz większy problem społeczny i medyczny. Nadciśnienie można podzielić na dwie grupy: wtórne, czyli objawowe oraz pierwotne, czyli samoistne. O nadciśnieniu wtórnym mówimy wtedy, gdy jest ono następstwem określonych zmian i chorób. Pozostałe 90 proc. stanowi nadciśnienie pierwotne, którego przyczyn w pełni jeszcze nie znamy. Niemniej wiadomo, że poza obciążeniami genetycznymi powodują je takie czynniki jak: otyłość, niewłaściwy sposób odżywiania, napięcia emocjonalne, palenie papierosów. Choroba ta jest szczególnie groźna ze względu na następstwa: przede wszystkim szybszy rozwój miażdżycy i związaną z tym niedokrwienną chorobę serca, zawały, wylewy krwi oraz wiele innych groźnych dla życia schorzeń. Wczesne wykrycie nadciśnienia i odpowiednie leczenie dają zwykle pomyślne rezultaty. W zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia podstawową rolę odgrywa odpowiedni tryb życia. Wskazane jest stosowanie diety bezsolnej, unikanie kawy, alkoholu, mocnej herbaty, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczem pochodzenia roślinnego, czyli olejem słonecznikowym lub sojowym, które zawierają cenne dla zdrowia nienasycone kwasy organiczne, wreszcie zerwanie z nałogiem palenia papierosów. Przy nadciśnieniu tętniczym lekarze zalecają również spokojny i uregulowany tryb życia, unikanie nadmiernego napięcia emocjonalnego, zmniejszenie nadwagi ciała i oczywiście ruch oraz aktywność fizyczną. Oprócz leczenia farmakologicznego zalecają często leki roślinne, głównie zioła, traktując je jako środek pomocniczy, o działaniu rozkurczowym na ścianki naczyń krwionośnych. Stwierdzono np., że jemioła bardzo skutecznie obniża ciśnienie krwi. Wchodzi ona zresztą w skład mieszanek ziołowych - Sklerosan i Cardiosan, a wyciąg z jemioły w skład kropli Neocardina oraz Intractum Visci stosowanych przy nadciśnieniu. Ojciec Grzegorz Franciszek Sroka w swym „Poradniku ziołowym” zaleca przy nadciśnieniu tętniczym następującą mieszankę ziołową: 100 g ziela jemioły, po 50 g ziela barwinka mniejszego, ziela serdecznika, liścia ruty, kwiatu głogu, kwiatu rumianku, liścia poziomki i kłącza perzu. Zioła te miesza się razem i parzy. Na l szklankę wrzątku bierze się l łyżkę mieszanki i parzy pod przykryciem przez 20-30 minut. Po przecedzeniu pije się ciepłe 3 razy dziennie po jedzeniu. A oto inna mieszanka ziołowa stosowana przy nadciśnieniu: 20 g morszczynu, 30 g owocu głogu, 30 g ziela jemioły, 40 g ziela skrzypu, 40 g owocu róży, 25 g korzeni kozłka, 30 g czarnego bzu oraz 25 g ziela ruty. Po zmieszaniu, l łyżkę ziela zalewa się szklanką wrzątku i zostawia do naciągnięcia. Pije się 2 razy dziennie rano i wieczorem. Można pić jeszcze inną mieszankę ziołową: 30 g ziela jemioły, 30 g owocu głogu, 30 g ziela skrzypu i 5 g jaskółczego ziela miesza się razem i parzy l łyżkę na szklankę wrzątku. Pije się 3 razy dziennie. Rewelacyjnym środkiem skutecznie obniżającym ciśnienie jest także aronia, od kilkunastu lat coraz częściej uprawiana na działkach. Jej owoce są prawdziwym magazynem witamin (C, PP, z grupy B oraz E), poza tym zawierają składniki mineralne - wapń, miedź, molibden, mangan i inne. Wyciągi z aronii zyskały sławę dzięki kosmonautom, którzy stosowali je w leczeniu choroby popromiennej. Jak twierdzi Irena Gumowska, dzięki zawartości wit. PP, która w owocach aronii występuje w nie spotykanych gdzie indziej ilościach, wpływa ona na wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Wystarczy przez 4 dni zjadać po 25 dag owoców, by już zaobserwować dodatnie skutki kuracji. Wszelkie kuracje ziołowe trzeba bezwzględnie konsultować z lekarzem. Zioła leczą, to prawda, ale mogą także szkodzić. Zwłaszcza stosowane w zbyt dużych dawkach lub przez zbyt długi czas.
Kilka przepisow z książek Michala Tombaka
Sauna Szwajcarscy lekarze wykorzystują saunę do leczenia nadciśnienia. Już po 15 zabiegach w saunie w większości przypadków ciśnienie tętnicze wracało do normy. Naukowcy udo- wodnili, że sauna jest: „stabilizatorem” ciśnienia krwi, podwyższa tym, którzy mają niskie, obniża je nadciśnieniowcom oraz stabilizuje u tych, którzy maja ciśnienie zmienne. Osoby z wadami serca powinny wiedzieć, że na układ krążenia oprócz temperatury ma także wpływ wilgotność powietrza i czas korzystania z sauny. Zanim zdecydujesz się poznać moc sauny skonsultuj się z lekarzem
Leczenie octem jabłkowym U niektórych osób w układzie trawiennym występuje niedostatek kwasu solnego, co podwyższa ciśnienie krwi. Aby skutecznie walczyć z tą dolegliwością trzeba jeść mniej mięsa, a przed jedzeniem pić od 1 do 3 łyżeczek octu jabłkowego. Ciśnienie krwi zauważalnie ob- niża się. Okresowo ocet można „przegryzać” 1 łyżeczką miodu. Wówczas efekt będzie jeszcze lepszy. Przygotowanie octu jabłkowego Ilość zależy od tego, do jakich celów się go przygotowuje. Odrzucić zgniłe lub ro- baczywe części jabłek (nie obierać ze skórki). Jabłka wraz z gniazdami nasiennymi zmielić. Otrzymaną masę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia z szeroką szyjką, dodać ciepłej przegotowanej wody(l litr wody na 800 g jabłek). Na każdy litr wody dodać 100 ml miodu, 10 g drożdży piekarskich i 20 g czarnego, podsuszonego chleba. Zakryć naczynie i od- stawić do sfermentowania w temperaturze 20-30°C (fermentacja zachodzi lepiej przy stałej temperaturze i gdy szyjka naczynia jest jak najszersza). W ciągu pierwszych 10 dni zawartość naczynia należy codziennie przemieszać drewnianą łyżką. Po upływie 10 dni przełożyć do worka z gazy i odcisnąć. Otrzymany sok jeszcze raz przefiltrować i przelać do naczynia z sze- roką szyjką. Na 1 litr otrzymanego soku dodać 80 ml miodu i wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Naczynie przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu (tem- peratura 25-30°C). Ocet jest gotowy w momencie, gdy płyn zjaśnieje. W zależności od rodza- ju jabłek, miodu i ilości wody oraz innych czynników trwa to zwykle 40-60 dni. Gdy płyn zjaśnieje, filtruje się go, przelewa przy pomocy lejka do półlitrowych butelek. Butelki należy szczelnie zamknąć (korek można zalać woskiem) i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowany ocet można wykorzystywać zgodnie z powyższymi przepisami, a także jako dodatek do surówek i innych potraw. Jeszcze raz chcę zwrócić uwagę, że dla zdrowia najlepiej używać octu jabłkowego jako kwaśnego dodatku do wszelkiego rodzaju potraw.
Sok ze świeżej kapusty Zawiera witaminy: C, z grupy B oraz K, PP. Sok z kapusty leczy: cukrzycę, nieżyty żołądka, wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie tętnicze krwi, miażdżycę, otyłość, tarczycę. Sok z kapusty oczyszcza organizm dzięki znajdującym się w nim związkom siarki, chloru i jodu. Jedna szklanka soku z kapusty rano i wieczorem pomaga stracić nadwagę, ponieważ substancje wchodzące w skład soku z kapusty powodują intensywny rozkład tkanki tłuszczo- wej. Jednak, gdy jelita funkcjonują nieprawidłowo, po wypiciu soku z kapusty powstaje duża ilość gazów. W tym wypadku należy zaprzestać picia soku z kapusty do chwili, gdy jelita nie będą oczyszczone
|