Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pon Gru 17, 2018 9:30 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Śro Paź 15, 2008 10:26 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
http://cia.bzzz.net/kuche...bezpieczna_bron

Temat szkodliwości dla zdrowia promieniowania mikrofalowego emitowanego przez telefony komórkowe i kuchenki mikrofalowe spotyka się ze zrozumiałym oporem producentów tych urządzeń.

Ze względu na stosunkowo krótką historię wykorzystywania telefonów komórkowych, dane na temat oddziaływania ich na znajdujące się w bezpośredniej bliskości z telefonami komórki mózgu użytkowników nie są w pełni jednoznaczne.

Opublikowany w kwietniu 2005 r. raport duńskich naukowców opublikowany w piśmie Neurology i oparty na badaniu 1000 ludzi nie wykazał korelacji pomiędzy intensywnym użytkowaniem telefonów komórkowych a występowaniem raka mózgu. Jednak naukowcy na wszelki wypadek zalecili używanie zestawów słuchawkowych, powołując się na brak danych o długoletnich skutkach użytkowania. Analogiczne badanie Szwedzkich naukowców z 2002 r. wykazało powiązanie pomiędzy użytkowaniem analogowych telefonów komórkowych starego typu, a rakiem mózgu. Badania te zostały później zakwestionowane przez innych naukowców. Jednak badania przeprowadzone we wrześniu 2007 we Francji w ramach tego samego programu ?Interphone? sugerują już inne wnioski. Wśród badanych ?intensywnych użytkowników? stwierdzono znaczny wzrost zachorowań na glejaka ? raka centralnego układu nerwowego. Objawy jednak pojawiają się dopiero po 10 latach użytkowania ? a to zbyt mało, byśmy obecnie dysponowali wystarczającymi danymi statystycznymi.

Wyniki badań są publikowane na stronach Międzynarodowej Agencji Badania Raka: http://www.iarc.fr/

Mikrofale mają też wpływ na strukturę cząstek organicznych, gdy stosuje się je do podgrzewania posiłków w kuchenkach mikrofalowych.
W 1991 r. Dr. Hans Ulrich Hertel ? zwolniony z jednej z wielkich szwajcarskich firm żywnościowych (prawdopodobnie Nestle) za kwestionowanie pewnych procesów przetwarzania, którym była poddawana żywność ? i Dr. Blanc przeprowadzili szeroko zakrojone badania nad oddziaływaniem żywności podgrzewanej w kuchenkach mikrofalowych na ludzki organizm. Z badań wynikało jednoznacznie, że posiłki podgrzewane w mikrofali mogą być szkodliwe dla zdrowia, w odróżnieniu od posiłków podgrzewanych tradycyjnie. W czasie badań wolontariusze, którzy przystąpili do eksperymentu otrzymywali w przedziałach czasu od 2 do 5 dni na pusty żołądek następujące kombinacje pożywienia na pusty żołądek: surowe mleko, mleko gotowane tradycyjnie, mleko pasteryzowane, surowe mleko podgrzane w kuchence mikrofalowej, surowe warzywa z farmy organicznej, te same warzywa gotowane tradycyjnie, te same warzywa zamrożone i odmrożone w mikrofalówce, te same warzywa gotowane w mikrofalówce. Od każdego z uczestników pobierano krew bezpośrednio przed jedzeniem i w określonych odstępach czasu po spożyciu wyżej wymienionych pokarmów. Badania u wolontariuszy spożywających jedzenie podgrzewane w mikrofali wykazały spadek wskaźników hemoglobiny i dobrego cholesterolu w zestawieniu ze złym cholesterolem. Najbardziej wyraźny był spadek liczebności białych krwinek bezpośrednio po spożyciu pożywienia podgrzanego w mikrofali.

Przemysł produkujący kuchenki mikrofalowe gwałtownie zareagował na opublikowanie badań Dr. Hertela i Dr. Blanca. Szwajcarskie Stowarzyszenie Sprzedawców Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego spowodowało, że przewodniczący sądu w Seftingen wydał zakaz publikacji na Dr. Hertela i Dr. Blanca. W marcu 1993 r. Hertel został uznany winnym ?szkodzeniu sprawie handlu? i nałożono na niego zakaz publikacji dokładnych wyników jego badań. Dr. Hertel nie poddał się tej decyzji i złożył apelację. W 1998 r. sąd w Strasburgu oddalił zarzuty wobec niego i nakazał Szwajcarii wypłacenie mu odszkodowania.

Są jeszcze inne dowody szkodliwości działania mikrofali na substancje organiczne. W 1991 r. w stanie Oklahoma wytoczono szpitalowi proces o użycie kuchenki mikrofalowej do podgrzania krwi podczas transfuzji. Po dokonaniu transfuzji pacjent zmarł. Krew do transfuzji jest rutynowo podgrzewana i nie sprawia to problemów, gdy jest podgrzewana metodami tradycyjnymi. Podgrzanie krwi w mikrofalówce musiało spowodować zmiany w krwi, które okazały się śmiertelne. Takie ?doświadczenie? udowodniło, że wbrew twierdzeniom producentów kuchenek mikrofalowych, cząstki organiczne podgrzane za pomocą kuchenki mikrofalowej nie są identyczne z cząstkami podgrzanymi w sposób tradycyjny.

Według badań przeprowadzonych w latach powojennych w ZSRR, w substancjach organicznych poddanych działaniu kuchenek mikrofalowych zaobserwowano zmianę aminokwasów w rakotwórcze nitrosaminy. Badania te jednak nie zostały potwierdzone przez naukowców na Zachodzie.

W grudniu 1989 r. brytyjscy naukowcy w opublikowanym w prestiżowym piśmie brytyjskim Lancet artykule opisali wyniki badań nad zmianami pokarmów dla niemowląt podgrzewanych w kuchence mikrofalowej. Według tych badań, aminokwas o nazwie L-Prolina zawarty w pokarmie może w wyniku działania promieniowania mikrofalowego przybrać postać izomerów o właściwościach toksycznych dla układu nerwowego i nerek.

Efekt podgrzewania komórek nerwowych w trakcie rozmowy przez telefon komórkowy jest dość dobrze znany. Obrazuje go ten wykres:

Na osi pionowej zobrazowany jest wzrost temperatury głowy, a na osi poziomej trwanie rozmowy w minutach.
Efekt jest jeszcze bardziej szkodliwy dla organizmów dzieci, gdyż pole elektromagnetyczne utworzone przez telefon komórkowy sięga dużo głębiej w mózg dzieci. Poniżej porównanie penetracji fal elektromagnetycznych do czaszki 10 letniego dziecka (po lewej) i dorosłego (po prawej).

Jak wiele innych szkodliwych technologii, tak i kuchenki mikrofalowe zostały wynalezione w celach wojskowych. Pierwsze kuchenki mikrofalowe zostały wyprodukowane jako wyposażenie nazistowskich żołnierzy podczas inwazji na Rosję. Po wojnie, badania niemieckie zostały przejęte przez Amerykanów i Rosjan. Rosjanie zrezygnowali z wykorzystywania tej technologii m.in. ze względu na jej szkodliwość. W ramach eksperymentu na ludziach, który trwa do dziś firma Raytheon zaczęła produkować w latach 50?tych pierwsze kuchenki mikrofalowe dla masowego odbiorcy.

Nieprzypadkowo firma Raytheon, głównie znana z produkcji śmiercionośnej broni, takiej jak kierowane rakiety Tomahawk, odpowiedziała na zapotrzebowanie Armii Amerykańskiej na urządzenie do rozpraszania demonstracji i zaproponowała wykorzystanie jako broni technologii używanej w kuchenkach mikrofalowych. W ten sposób powstała broń o nazwie Active Denial System (ADS).

Broń zamontowana na pojeździe typu Humvee ma zasięg 500 metrów i jest w stanie rozgrzać skórę atakowanych osób do temperatury 50 stopni C. Z jednej strony technologia mikrofalowa ma być ?całkowicie bezpieczna?, a z drugiej strony sprzedaje się ją jako broń.
Firma Raytheon nie dostrzega tu sprzeczności. Niewykluczone, że firma Raytheon powinna pozwać do sądu samą siebie za sugerowanie, że technologia mikrofalowa nie jest 100% neutralna dla użytkownika.

Chociaż, z drugiej strony, jeśli można zarobić na produkcji elektro-smogu, czy ma znaczenie czy sprzedaje się go jako "zdrowy", czy jako "obezwładniający"?

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Śro Paź 15, 2008 11:52 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3311
Bardzo dobrze, że poruszyłeś tę sprawę. Wiele osób nie wie, że nie powinni nosić komórek " blisko przy ciele". Nie wiedzą też że największą dawkę pola otrzymują w czasie połączeń (nie w trakcie samej rozmowy). Nie wiedzą też, że jeśli już koniecznie muszą skorzystać z kuchenki mikrofalowej, to powinna ona być ustawiona nawet w innym pomieszczeniu, gdyż przez jej szczeliny wydobywa się szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne (które maleje z kwadratem odległości). Nie wiedzą, że w dawnych czasach, w ZSRR (i w Polsce) obowiązywały dziesięciokrotnie ostrzejsze normy na tzw. gęstość pola elektromagnetycznego (10 mikrowatów/cm kw. a więc 0,1 W/m kw.), podczas gdy normy zachodnie przewidywały 100 mikrowatów/cm kw. czyli 1W/m kw. Potem w Polsce przyjęto właśnie normę zachodnią, a obecnie od wielu lat bada się wielkość natężenia pola elektrycznego, którego dopuszczalne wartości w określonej odległości, są różne w zależności od częstotliwości, określone są normą. Każdy wyrób musi pod tym względem spełniać wymogi obowiązujących norm kompatybilności elektromagnetycznej (oczywiście w momencie sprzedaży), ale w trakcie użytkowania bada się na ogół tylko aparaturę elektroniczną (aparatura i metody są bardzo drogie). Źródeł promieniowania mikrofalowego typu kuchenka, raczej się nie bada, a przecież w czasie użytkowania też mogą się rozszczelnić. Ludzie pracujący w firmach, przy mikrofalach dostawali kiedyś dodatek pieniężny, dodatkowe urlopy, ale to nie wraca zdrowia, a byli tacy, którzy im tych dodatków zazdrościli...w ogóle mało osób w tej dziedzinie chciało się wypowiadać w sposób konkretny. Ja kuchenki mikrofalowej nie używałam i nie używam. Telefonu komórkowego o dużej mocy też.

Pozdrawiam :D

TeSa

Jak pomoże Ci moja rada pomyśl dobrze o mnie


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Śro Paź 15, 2008 1:27 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
Należy tylko dodać , iż jeszcze były Związek Radziecki wprowadził zakaz stosowania kuchenek mikrofalowych w 1976 roku - o czym bardzo mało osób wie ( podstawą były badania dr. Lurii i Perova przeprowadzone w latach siedemdziesiątych.)

tutaj znajdzie fachowy artykuł dotyczący wpływu mikrofalówek na zdrowie ludzi :

http://www.mercola.com/ar...ave/hazards.htm

W dużym skrócie należy podkreślić , iż " Kuchenki mikrofalowe pozbawiają żywność składników odżywczych. A co gorsza przygotowywane w nich pożywienie może zainicjować niebezpieczne zmiany w organizmie. Nie ma nic dziwnego w tym , że w kuchenkach mikrofalowych pokarm traci wartości odżywcze , ponieważ każde podgrzewanie tak działa. W kuchenkach mikrofalowych straty są jednak większe: fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości zmieniają kierunek cząsteczek pożywienia, powodując ich wibracje rzędu 2,5 miliarda na sekundę. Drgania i wysoka temp. niszczą kruchą strukturę witamin i enzymów. Gdy ich struktura ulegnie zmianie, substancje te nie mogą spełniać w organizmie funkcji , do których służą . W BADANIACH KLINICZNY wykazano ,że gotowanie warzyw ,mleka w kuch. mikrof. powoduje ZMNIEJSZENIE POZIOMU HEMOGLOBINY U LUDZI . A to prowadzi do niedokrwistości ( anemii ) , reumatyzmu , gorączek oraz niedoczynności tarczycy" ( patrz dr.Joseph Mercola w "The no - grain diet" - dieta bez zbóż str. 151 152)

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Czw Paź 30, 2008 8:56 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Śro Wrz 03, 2008 10:22 am
Postów: 153
Zastanawia mnie czy podgrzewając np wodę źródlaną, staje sie ona również szkodliwa.

Ja nie miałem i nie mam komórki ;)

_________________
pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Śro Lis 05, 2008 8:11 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 10:17 pm
Postów: 12
Promieniowanie z mikrofali może być szkodliwe tylko w czasie jej pracy. Produkty przygotowywane w mikrofalówce nie mogą przenosić promieniowania bo ona zanika z momentem wyłączenia.
Inna sprawa potrawy z mikrofalówki są niesmaczne ale nie są bardziej szkodliwe niż przygotowywane w tradycyjny sposób.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 5:11 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
Witam !

Inga czy wiesz co się dzieje z strukturą przestrzenną potraktowanego promieniami. mikrof. pokarmu ?

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Pią Lis 07, 2008 8:46 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 10:17 pm
Postów: 12
Zgadzam się, że mikrofale niszczą żywność ale nie powodują, że jest ona niebezpieczna dla człowieka.
Żywność jest bardziej "jałowa", niesmaczna ale nie ma ryzyka napromieniowania produktów lub innych szkodliwych czynników.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 9:41 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
INGA nie napisałem "jałowa , niesmaczna " lecz chodzi ZMIANY W STRUKTURZE PRZESTRZENNEJ POTRAKTOWANEJ mikrofalami żywności a jest to zasadnicza różnica.

O ile tradycyjna obróbka termiczna czyli gotowanie , parowanie i szybkie opiekanie niszczy enzymy i w zależności od produktu od ok.20 do 80 % wit. i minerałów i przechodzą do postaci nieorganicznej TO W PRZYPADKU POTRAKTOWANIA ŻYWNOŚCI MIKROFALĄ NASTĘPUJE INGERENCJA W STRUKTURĘ PRZESTRZENNĄ
- W WIĄZANIA POMIĘDZY CZĄSTECZKAMI - CO NIE WYSTĘPUJE PRZY TRAD . OBRÓBCE TER.
Następuje nietypowa zmiana struktury cząsteczek cukrów i białek, aktywacja przynajmniej niektórych enzymów, wyraźna zmiana konfiguracji aminokwasów z lewoskrętnej, charakterystycznej dla przyrody, na prawoskrętną, przemiany w budowie cząsteczek kwasów tłuszczowych zachodzące poprzez fazę tworzenia wolnych rodników.

A jaki ma to związek z ZDROWIEM CZŁOWIEKA - ZASADNICZY!!!

Organizm ludzki nie potrafi "rozpoznać" tak przetworzonej żywności - nie posiada odpowiednich genów , enzymów ( może nabędzie je za jakiś czas jako przystosowanie organizmu ale długo to potrwa ) a póki co potraktowana mikrofala żywność powoduje liczne nowotwory , cysty i tumory PRZEWODU POKARMOWEGO i nie tylko ( często nieznane współczesnej onkologi ). Dochodzi do nienormalnego i NIENATURALNEGO wydzielania dla org . poziomu kwasu żołądkowego.

Należy dodać ,iż jednym ze spektakularnych przykładów, przedstawionych dwa lata temu przez chemików z Uniwersytetu I w Rennes, we Francji, jest proces utleniania związków organicznych należących do grupy enamin. W kuchni mikrofalowej jednym z głównych produktów takiej reakcji jest KETON !!! Gdy jednak do ogrzewania użyjemy łaźni olejowej, keton w ogóle NIE POWSTAJE, a pojawią się jedynie typowe produkty hydrolizy - enaminy. Takich różnic w przebiegu reakcji nie da się wytłumaczyć obecnością "gorących miejsc", tym bardziej że KETON z dużą wydajnością powstaje w "mikrofalówce" w temperaturach ZNACZNIE NIŻSZYCH od uzyskiwanych na łaźni olejowej - O SZKODLIWOŚCI KETONU NA TYM FORUM NIKOMU NIE TRZEBA TŁUMACZYĆ.

Reaktor mikrofalowy jest to zazwyczaj rura kwarcowa przechodząca na wylot przez komorę kuchni mikrofalowej. Przez rurę przepływa mieszanina reakcyjna w postaci rozrzedzonego gazu. Tam, gdzie wstawiamy ŻYWNOŚĆ, umieszczone jest podłoże, na które nakładana jest warstwa plazmowa. W zależności od warunków w reaktorze - szybkości przepływu gazów, ich ciśnień cząstkowych, mocy promieniowania itp., otrzymujemy warstwy o zupełnie różnych właściwościach.

Liczne testy podgrzewania mleka wykazały ,że już po 6 minutach podgrzewania w mikrofalą zostało zdegenerowane od 30 do 40 % zawartej w nim wit.b12 na co przy konwencjonalnym podgrzewaniu potrzeba było aż 25 min.( patrz:Dr. Fumio Watanabe of Japan's Kochi Women's University. Reported in email "Nuking food - Is your kitchen microwave safe?" From Patty Martin martin@nwi.net., 9/7/2004. )- ale po co ktoś ma cokolwiek podgrzewać przez 25 min.!!!

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Czw Cze 11, 2009 5:43 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Cze 11, 2009 5:36 am
Postów: 2
Czytałem z zaciekawieniem, zaczynałem wierzyć (nie znam się na chemii) aż do momentu gdy trafiłem na ten tekst:
krzysztof napisał(a):
Reaktor mikrofalowy jest to zazwyczaj rura kwarcowa przechodząca na wylot przez komorę kuchni mikrofalowej. Przez rurę przepływa mieszanina reakcyjna w postaci rozrzedzonego gazu. Tam, gdzie wstawiamy ŻYWNOŚĆ, umieszczone jest podłoże, na które nakładana jest warstwa plazmowa. W zależności od warunków w reaktorze - szybkości przepływu gazów, ich ciśnień cząstkowych, mocy promieniowania itp., otrzymujemy warstwy o zupełnie różnych właściwościach.

O jaką rure chodzi? Zachodzę w głowę, bo patrzę do swojej kuchenki mikrofalowej i żadnej rury nie widzę... Co prawda, nie gotuje w niej prawie wogóle od kąd mam piekarnik - smaczniej, chociaz i drożej (prąd) - ale kuchenki nie wyrzuciłem. Znając zasadę budowy kuchenki mikrofalowej (znam osobę która pracowała przy produkcji tych urządzeń), mogę stwierdzić że nie ma tam żadnej rury ani tym bardziej żadnego podłoża z ehm, czym? warstwą plazmową? Nie wiem Drogi Krzysztofie czy wiesz, że plazma to gaz i w zasadzie nie ma żadnego powodu aby stosowac go w kuchence mikrofalowej - gdyby tam się znajdował z pewnością mieli byśmy ciekawe informacje w telewizji o wybuchających kuchenkach mikrofalowych - dlatego że plazma składa się między innymi z cząsteczek naładowanych elektrycznie, a chyba dobrze wiesz co się dzieje gdy mikrofale mają kontakt z metalem i zwojami przewodzącymi prąd elektryczny? Jeśli nie, umieść w mikrofalówce metalowy garnek :D Powracająd do meritum, jest to konstrukcyjnie niemożliwe z powodu właściwości plazmy - w zasadzie też z powodu braku potrzeby jej stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Do dzisiaj myślałem że urządzeniem wytwarzającym i emitującym promieniowanie mikrofalowe jest magnetron, ale tą rurą naprawdę mnie "zaintrygowałeś" ;) Może są jakieś nowe plazmowe plazmowe modele o których nic nie wiem? ;) Wszelkiej maści normy i badania wykazują niebezpieczeństwo dla organizmu ludzkiego podczas pracy magnetronu. Mogą one ingerować we właściwości DNA ludzkiego i zmieniać jego strukturę poprzez podgrzewanie wody w komórkach. Sama żywność jest zdrowa - promieniowanie mikrofalowe nie ingeruje w strukturę żywności a jedynie w strukturę zawartej w żywności wody. Jeśli włożysz do kuchneki żywność bakteriami salmonelli nie zostanie ona zabita, co już jest faktem samym w sobie że mikrofale nie są tak szkodliwe jak to opisujesz - bakterie salmonelli mają się całkiem dobrze po gotowanku w mikrofalówce i mają ochotę dalej wyrządzić szkodę osobie która je spożyje - żyją i maja się całkiem dobrze - jeśli kuchenka ingerowała by aż tak mocno w organizmy zywe, bakterie z pewnością by wyginęły lub doznały genetycznych mutacji, ponadto gotowanie w kuchence mikrofalowej ma zbyt niską temperaturę - to bardziej podgrzewanie niż gotowanie. Jeśli wyżej wspomniane przez Ciebie informacje chemiczne/medyczne/biologiczne jakie podajesz są na takim samym poziomie wiedzy jak ta o budowie kuchenki mikrofalowej, to nie wiem czy mogę w to wierzyć...

No i w kuchence raczej nie podgrzewa się mleka, nie parzy kawy i herbaty :P Do tego są inne urządzenia :) W kuchence można se trzasnąc jakieś parówki, kiełbaske czy zapiekanke z użyciem grilla np. kwarcowego :) Jeśli ktoś przegotowuje mleko w kuchence, to sorry, pomijając to że faktycznie nie jest to wskazane, raczej nie dogotuje takiego mleka - w kuchence nigdy nie dochodzi do wrzenia - jak już wcześniej wspomniałem. Po za tym ogólnie, kuchenka raczej nie jest przeznaczona do dań płynnych. No i producenci zaczęli stosowac w nowych urządzeniach płytki mikowe, co stwarza dodatkowe zabezpieczenie przed "dogłębną" ingerencją mikrofal w gotowaną żywność (powoduje większe rozejście promieniowania po całej komorze, a nie bezpośrednio na zywność jak w starszych modelach, gdzie magnetron był osłonięty jedynie siatką metalu (falowód) z którego wykonane było wnętrze mikrofalówki).

TeSa napisał(a):
Bardzo dobrze, że poruszyłeś tę sprawę. Wiele osób nie wie, że nie powinni nosić komórek " blisko przy ciele". Nie wiedzą też że największą dawkę pola otrzymują w czasie połączeń (nie w trakcie samej rozmowy). Nie wiedzą też, że jeśli już koniecznie muszą skorzystać z kuchenki mikrofalowej, to powinna ona być ustawiona nawet w innym pomieszczeniu, gdyż przez jej szczeliny wydobywa się szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne (które maleje z kwadratem odległości).[/color]

Tak, to prawda. Obowiązują pewne zasady :) Jeśli do kogoś dzwonisz - wybierz numer i zaczekaj aż telefon nawiąże połączenie - wystarczy że z opcji "wybieranie" pojawi się na wyświetlaczu "łączenie". Ostatnio powstają programy, dzięki którym telefon wibruje dopóki ktoś nie odbierze - po to, aby do ucha przystawić już po wybieraniu i łączeniu - kiedy najwięcej emituje promieniowania. To samo z kuchenką - włączasz, wychodzisz do innego pomieszczenia - czekaż na sygnał skończonej pracy - możesz wyjąć jedzenie :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Czw Cze 11, 2009 6:28 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Cze 11, 2009 5:36 am
Postów: 2
A teraz coś dla pocieszenia i otuchy, czym w USA będzie się rozganiac tłumy prostestujących, pseudokibiców, itd. :>
Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Czw Cze 11, 2009 4:29 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAM :o

To wynika z tego ,ze ta osoba TYLKO OPOWIADAŁA ,że pracowała przy produkcji kuchenek mikrofalowych.

Odsyłam do materiału Doc. dr hab. Jacek Tyczkowskego pracującego w Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych w Łodzi :

http://archiwum.wiz.pl/2000/00062900.asp

I dodam z wyprzedzeniem ,że kuchenka mikrofalowa i jej pochodne jest dobra do syntez chemicznych a NIE DO KUCHNI !!!

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Wto Kwi 05, 2011 10:11 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAM :o

Odnośnie wpływu mikrofali na wodę - eksperyment z rośliną

"Experiment: Microwaved Water Kills Plants"
http://www.eutimes.net/2011/03/experiment-microwaved-water-kills-plants/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+TheEuropeanUnionTimes+%28The+European+Union+Times%29
Image
Image
Image
Image
Image
Image

szerzej w
"Microwaved water kills plant in home grown experiment"
http://www.naturalnews.com/031929_microwaved_water_plants.html


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KUCHENKI MIKROFALOWE I ICH WPŁYW NA ZDROWIE.
PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 1:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Lip 15, 2014 1:49 pm
Postów: 18
Ja uważam, że ze wszystkiego można korzystać, ale z umiarem. Współczesne mikrofalówki są już coraz lepszej jakości i można ich używać. Coraz więcej mają też funkcji, nie tylko takich "kulinarnych". W mikrofalówce można nawet wyczyścić deskę do krojenia. O jeszcze innych zastosowaniach można przeczytać na https://abcporady.pl/czy-uzywasz-wszystkich-funkcji-kuchenki-mikrofalowej/ . Trochę tych funkcji jest.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności