Witam
.........do autora wątku, polecam wizytę u dobrego lekarza, który uświadomi ''posiadacza cukrzycy" jak poważna jest to choroba.
A szukanie porad na takich forach jest .......,no właśnie pominę to milczeniem. A co do kawy ,możesz posłodzić nawet cukrem na pewno mniej zaszkodzi niż kilka kromek chleba pszennego. Cukrzyca sama w sobie nie jest groźna, ale jej powikłania.
Powikłania to między innymi udary mózgu, miażdżyca, zawały serca, a jak miażdżyca to może być przy okazji amputacja kończyn dolnych(znam osobiście takie przypadki) więc proszę nabyć więcej wiedzy. Powiadają,że cukrzyca jest chorobą dla ludzi inteligentnych i zdyscyplinowanych i można z nią żyć.
Najnowsza klasyfikacja.
Dobrze-do 110 na czczo
Nieprawidłowo 110-125 Nieprawidłowa tolerancja,czyli w ciągu 2-3 lat możliwośc wystapienia cukrzycy.
Na czczo 126 cukrzyca
Dwie godziny po posiłku do 140 -dobrze
Dwie godziny po posiłku 140-200 nieprawidłowa tolerancja
Dwie godziny po posiłku powyżej 200 -cukrzyca
mięta, rumianek
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?
cukier, cukrzyca, glukoza, obniżenie poziomu cukru, poziom cukru, Poziom glukozy
Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą. W ten sposób uregulujesz poziom glukozy i unikniesz problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy.
A A A
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy m.in. od odpowiedniego poziomu glukozy (cukru) we krwi. Mierzony na czczo nie powinien przekraczać 126 mg/dl, a dwie godziny po podaniu glukozy powinien mieścić się w przedziale 140–200 mg/dl. Poziom cukru we krwi zależy od tego, co jesz. Większość węglowodanów zawartych w pieczywie, makaronach, ziemniakach, słodyczach i owocach trawisz w przewodzie pokarmowym i zamieniają się one w glukozę. Jest ona wchłaniana do krwi, a następnie przenika do mięśni, wątroby i innych narządów, zasilając je w energię. Aby glukoza dostała się do komórek, potrzebna jest insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę. Gdy jej brakuje, komórki nie otrzymują potrzebnej energii, a we krwi pozostaje nadmiar cukru. Stan ten określa się jako hiperglikemię. Zdarza się ona często u osób starszych, a także otyłych. Aby obniżyć poziom cukru, poleca się dietę wzbogaconą w „dobre”, czyli wolno wchłaniane węglowodany, a ograniczającą te „złe”, które wywołują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.
Jak ograniczyć CUKIER w diecie?
Indeks glikemiczny
Warzywa skutecznie obniżają poziom cukru
Ważne miejsce w diecie powinny zajmować warzywa, najlepiej surowe. Zaleca się, by każdego dnia zjadać ich co najmniej pół kilograma. Dodawaj je do każdego posiłku i pij soki warzywne. Surowe warzywa są źródłem błonnika pokarmowego – najskuteczniejszego lekarstwa na wysoki cukier. Błonnik wydłuża trawienie cukrów, wówczas poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, a to zapobiega hiperglikemii.
Polecane są szczególnie: cykoria, cukinia, ogórki świeże i kwaszone, rzodkiewka, kapusta pekińska i kwaszona, wszelkie odmiany sałaty, szczypiorek, szpinak, szparagi, świeże grzyby, boćwina, cebula, kabaczek, kalafior, papryka zielona, pomidory, seler naciowy, szczaw i brokuły. Można jeść je bez ograniczeń także pomiędzy posiłkami, ponieważ mają mniej niż 6 g cukrów w 100 g. Nieco więcej węglowodanów (do 10 g w 100 g) zawierają brukselka, burak, cebula, dynia, fasolka szparagowa, kalarepa, papryka czerwona, rzepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, seler, korzeń pietruszki oraz por. Te warzywa jadaj raz, najwyżej dwa razy dziennie. Poziom cukru obniżają również cebula oraz niektóre przyprawy: goździk, kozieradka pospolita, cynamon. Takie właściwości ma też synigryna – substancja, której duże ilości ma rzeżucha.
Wyklucz z diety:
cukier i wszelkie słodycze, a także słodzone przetwory owocowe, miód, słodkie soki, napoje gazowane i niegazowane
niektóre owoce: banany, winogrona, suszone śliwki, rodzynki, owoce kandyzowane
alkohol, zwłaszcza wysokoprocentowy i słodki
niektóre warzywa: bób, groch, groszek zielony, kukurydza i ziemniaki
unikaj purée ziemniaczanego, frytek, placków ziemniaczanych, pyz, pierogów ruskich, ziemniaków smażonych i odsmażanych
Osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny jeść produkty zbożowe
Produkty zbożowe to podstawa. Są one bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6, które wpływają na przemiany węglowodanów, np. ułatwiają przetwarzanie glukozy w energię. Produkty zbożowe zawierają też skrobię oraz sporo błonnika, czyli tzw. cukry czołgające się najwolniej trawione i przyswajane przez organizm.
W codziennym jadłospisie nie zapominaj o: pieczywie razowym i pełnoziarnistym z otrębami, grahamie, brązowym ryżu, grubych kaszach (pęczak, gryczana), płatkach (owsiane, jęczmienne, kukurydziane), otrębach.
Dozwolone, ale w ograniczonej ilości, jest: pieczywo mieszane i białe, makarony, ryż i drobne kasze. Dostarczają one cukrów maszerujących, które są co prawda wolno trawione i wchłaniane, ale nie można ich jeść bez ograniczeń, w nadmiarze bowiem podnoszą poziom glukozy we krwi.
Pozdrawiam