Witam
Wiosna to według zasady pięciu przemian sezon wątroby, dlatego w tym okresie trzeba szczególnie dbać o ten narząd. Wątroba preferuje smak kwaśny, z tego powodu ktoś mógłby powiedzieć że kwaśne potrawy pomogą chronić wątrobę. Nic bardziej mylnego, albowiem tradycja chińska i hinduska każe nam równoważyć smak kwaśny w momencie w którym tego kwasu jest po prostu w nas za dużo. Przypomnę bowiem że wiosenny sezon wątroby przypada po zimowym sezonie nerek, w którym m in można spożywać do woli mięso. Te z kolei zakwasza nasz organizm i to dlatego dla balansu w sezonie budzenia się przyrody konieczne jest pozbycie się zimowych przyzwyczajeń a wraz z nimi szkodliwej nadkwasoty organicznej (Hyperacidosis). Pomaga w tym spożywanie nowalijek z naszego ogródka, jeśli oczywiście takowy mamy. Warzywa bowiem zmieniają pH w naszym organizmie na bardziej zasadowe, czyli bardziej korzystne. Dieta warzywna zaliczana jest również do diety dwunastniczej, a to właśnie w dwunastnicy (duodenum) zachodzi proces trawienia tłuszczów i ich emulgacji z udziałem żółci wątrobowej (choles hepatica). To żółć wątrobowa ma jako składnik lecytynę która ułatwia wspomnianą emulgację. Jakie warzywa są dla nas najzdrowsze w okresie wiosennym? Na pierwszym miejscu plasują się karczochy (Cynarea species). Karczochy bowiem dobitnie wpływają na przemiany cholesterolowe zachodzące w wątrobie i zmniejszają poziom złego LDL cholesterolu, a zwiększają poziom dobrego HDL cholesterolu. Na rynku farmaceutycznym dostępny jest lek o nazwie Cynarex, który stosuje się w tym samym przypadku co powyższy. Ale po co nam lek, skoro najlepszym lekiem jest źródło naturalne. Druga pod względem usprawniania funkcji wątroby jest rzodkiew, czy rzodkiewka (Raphanus species). Ona także wspomaga pracę wątroby i trawienie dwunastnicze. Nie muszę tu chyba dodawać że jednym z najskuteczniejszych farmaceutyków stosowanych w usprawnianiu funkcji wątroby jest lek o nazwie Raphacholin. Na trzecim miejscu mamy buraki i marchew (Daucus carrota), warzywa które dostarczają żelaza (ferrum) tak niezbędnego dla prawidłowej pracy wątroby oraz witaminy A, a w zasadzie jej prowitaminy (beta karoten) potrzebnej do syntezy właściwego retinolu. Równowagę kwasowo-zasadową przywracają także pietruszka i seler, który występuje w dwóch postaciach korzeniowego i naciowego. Warzywa kapustne, a w szczególności sama kapusta to królowa witamin, ponieważ znajdziemy tu prawie wszystkie substancje czynne odkryte w 1912 roku. Kapusta dostarcza także witamin wspomagających pracę wątroby jak A i E. Dlatego tak ważne jest żeby zadbać o jej obecność w diecie. Ponadto kapusta i warzywa kapustne regulują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Sałatka z mniszka lekarskiego, czy szpinak również wpływa pozytywnie na pracę wątroby. Można też popijać herbatkę z pokrzywy (Urtica dioica), która ma działanie nie tylko na wątrobę ale również holistycznie na cały organizm. I to właściwie byłoby na tyle. Pozdrawiam serdecznie dany
|