Cytuj:
Woda zjonizowana wytwarzana jest w specjalnych urzadzeniach tzw. jonizatorach wody.
W naczyniu elektrolitycznym umieszczone są dwie specjalne elektrody, anoda połączona z biegunem
dodatnim zasilania oraz katoda - połączona z biegunem ujemnym zasilania.
Wypełnone wodą naczynie elektrolityczne rozdzielone jest specjalna przegrodą (membraną) na dwie
komory.
Otwory w tej przegrodzie mają tak dobraną wielkość aby przepuszczać jony soli rozpuszczonych w
wodzie, ale zatrzymywać znacznie większe cząsteczki wody.
Dlatego po zakończeniu elektrolizy woda w przegrodach się nie miesza i tym samym zachowuje nabyte
właściwości.
W komorze naczynia elektrolitycznego z katodą kumulowane są dodatnio naładowane jony metali
alkalicznych (wapń, magnez, potas, sod) oraz jony hydroksylowe OH- powstałe z elektrolizy wody.
Zawartośc jonów hydroksylowych decyduje o zasadowości wody, im wyższa zawartość tym wyższa
alkaliczność i większe pH.
To zjonizowana woda alkalicza ("woda żywa").
W drugiej cześci naczyna , w której znajduje się anoda, kumulowane są ujemnie naładowane jony
chloru, fosforu, oeaz wodoru H+.
Im więcej jonów wodorowych , tym silniejsze właściwości kwasowe wody oraz niższe wartości pH.
To zjonizowana woda kwasowa ("woda martwa").
Żródło: "Woda zjonizowana, Życie bez chorób", autorzy TL, Stanisław Wiąckowski, rok wydania 2010.
Przy konstrukcji tego urządzenia należy dobrać odpowiednio materiał na elektrody aby metal z
elektrod nie rozpuszczał się do otrzymanej zjonizowanej wody.
Jedna elektroda jest wykonana z platyny pokrytej tlenkami ziem rzadkich (elektroda czarna).
Druga elektroda jest wykonana ze stali chirirgicznej (elektroda jasna).
W związku z użytymi materiałami sprzedawane jonizatory wody nie są tanie, cena zaczyna się od 999
zł.
Jonizatory wody potrafią wytworzyć wodę zjonizowaną o parametrach:
woda żywa pH 8,5 - 12, woda kwaśna pH od 2,5 do 3,5
Cytuj:
Woda zjonizowana charakteryzuje się także parametrem oksydacyjno-redukcyjnym (ORP) oraz odpowiednią strukturą molekularną.
ORP określa zdolność (potencjał) roztworu do przyłączania lub oddawania elektronów.
Wartości potencjału utleniania-redukcji są mierzone w miliwoltach (mV), mogą być dodatnie lub
ujemne.
Ujemna wartość ORP wskazuje na to, że roztwór zawiera wolne elektrony, które moga być oddane, tj.
roztwór ma właściwości redukcyjne.
Takie wartości posiada woda alkaliczna, która staje się swego rodzaju dawcą elektronów.
Dlatego woda alkaliczna posiada właściwości przeciwutleniające.(przeciwutleniacz naturalny)
Z kolei, w roztworze wodnym, którego wartość ORP jest dodatnia, brakuje elektronów, tj. roztwór
posiada właściwości utleniające.
Te włąściwości posiada woda kwaśna, która staje sie odbiorcą elektronów.
Te cechy sprawiają, że woda kwaśna ma właściwości bakteriobójcze.
ORP wewnętrznego środowiska organizmu ludzkiego ma charakter redukcyjny (zasadowy) i wynosi od + 50 do - 200 mV.
Tymczasem ORP wody pitnej (kran, studnia, sprzedawana w butelkach) oraz praktycznie wszystkich
napojów gazowanych ma charakter utleniający (kwaśny) i wynosi od + 150 do +250 mV.
Przykładowe dane ORP dla niektórych płynów:
kwas octowy + 400 mV
Coca-Cola + 350 mV
woda pitna od + 150 do + 250 mV
świeży sok winogronowy + 150 mV
herbata zielona + 50 mV
wino czerwone + 50 mv
świeży sok pomidorowy + 35 mv
woda alkaliczna - 100 do - 250 mV.
Z tego zestawienia widać, że zielona herbata, czerwone wino, świeży sok pomidorowy mają właściwości
przeciwutleniające.
Najwyższy wskażnik przeciwutleniający posiada woda alkaliczna ("żywa woda") i dlatego jest stosowana jako naturalny "zabójca" wolnych rodników.
Woda alkaliczna posiada także odpiednią strukturę molekularną która powoduje, że woda ta jest lepiej
wchłaniana przez komórki organizmu.
W celach zapobiegawczych pijemy wodę alkaliczną w ilościach od 2,5 do 3 litrów dziennie.
Picie wody alkalicznej 30 minut przed posiłkiem pozwala nam naładować bufor alkaliczny organizmu i w
ten prosty sposób wyrównać równowagę kwasowo-zasadową.
Potencjał ORP wody alkalicznej po jej produkcji zanika w czasie około 3- 4 godzin, dlatego najlepiej
wypijać taką wodę do 60 sekund po jej produkcji.
Ww parametry ORP otrzymuje się przy zastosowaniu do jonizatora wody, wody z kranu.
Woda żródlana, woda mineralna oraz woda destylowana nie dają porządanych parametrów.