Witam
W wymienionych schorzeniach ważne jest aby zachować ważne zalecenia dietetyczne. Po pierwsze trzeba ograniczyć ilość spożywanych cukrów prostych, albowiem to prowadzi do przecukrzenia organizmu w bardzo szybkim tempie i nadweręża trzustkę, która musi skokowo a nie stopniowo wydzielać do krwi insulinę. To z kolei prowadzi do tzw szybkiej hipoglikemii reaktywnej i odczuwania głodu na kolejne słodkości. Po drugie należy spożywać węglowodany złożone, które spowalniają proces trawienia takie jak produkty gruboziarniste i nie powodują powyższych komplikacji. Po trzecie spożywaj tylko te węglowodany złożone które nie powodują reakcji alergicznej na zasadzie alergii pokarmowej, co jest niezwykle ważne w zaburzeniach wchłaniania tj choroba Crohna Leśniowskiego. Trzeba więc ograniczyć lub wyeliminować z diety zboża glutenowe tj pszenica, czy żyto, a wprowadzić bezglutenowe jak proso, czy owies. Takie produkty są podstawą diety eliminacyjnej Ewy Witoszek lub addycyjnej Danuty Myłek. Od czasu do czasu stosuj dietę prowokacyjną aby zobaczyć które produkty ci szkodzą, a które nie. Jeśli zauważysz że w czasie diety prowokacyjnej coś ci szkodzi, bezwzględnie usuń ten produkt z jadłospisu. Do produktów wysoce alergizujących należą produkty z mleka krowiego. Po prostu człowiek nie trawi zawartej w nich kazeiny, a uczulenie może dotyczyć też dwucukru mlecznego laktozy. Dlatego produkty z mleka krowiego najlepiej jest zastąpić produktami z mleka koziego - bezpiecznymi. Reakcje alergiczne może powodować spożywanie cytrusów, czy owoców wielopestkowych jak truskawki, poziomki, czy maliny. Wprowadzenie do swego programu żywienia diety optymalnej dr Jana Kwaśniewskiego również może pomóc, ponieważ alergizujące węglowodany zostają tu zastąpione przez bezpieczne pod tym względem tłuszcze. Dość skomplikowaną sprawą jest kwestia spożywania błonnika, który niegdyś ograniczano drastycznie przy wrzodziejącym zapaleniu jelit lub uchyłkowatości jelita lub we wszelkich stanach zapalnych objawiających się rozwolnieniem, czy wręcz biegunką - np Biegunka podróżnych powodowana patogennymi szczepami Escherychia Coli. Dziś już wiadomo że błonnik jako zlepek pektyn, celulozy i hemicelulozy reguluje procesy trawienne i działa zdrowotnie nawet w powyższych schorzeniach. Dlatego przy przytoczonych schorzeniach jak najbardziej powinno się spożywać otręby owsiane, czy ryżowe, czy też inne produkty bogate w błonnik. Błonnik łagodnie podrażnia ściany jelita nie powodując przy tym obstrukcji. To tyle na razie w tej kwestii. Pozdrawiam serdecznie dany
|