Jedną z najkorzystniejszych właściwości chemicznych tej substancji jest jej niezwykła zdolność do akumulacji wody. Właśnie z tego powodu jest powszechnie stosowany do konserwacji szerokiej gamy produktów spożywczych, ponieważ pomaga w utrzymaniu ich nawilżenia, co zapobiega ich rozkładowi przez znacznie dłuższy czas.
Alkohol ten jest powszechnie stosowany jako składnik receptur wielu produktów spożywczych, w tym napojów gazowanych, napojów bezalkoholowych i czekolady. Jest również stosowany jako powłoka powierzchniowa w celu ochrony żywności przed licznymi czynnikami zewnętrznymi i zapewnienia optymalnego poziomu wilgoci.
Substancja ta jest stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący lub nawilżający: jest również powszechnie stosowana jako antykoagulant w celu zachowania oryginalnej tekstury produktów, a także jako wzmacniacz smaku wielu produktów roślinnych, lodów, kremów cukierniczych i produktów dla zwierząt domowych. jedzenie.
Z drugiej strony Glikol Monopropylenowy jest czasami stosowany jako rozpuszczalnik barwników i innych produktów spożywczych, ponieważ znacznie ułatwia ich aplikację, skutecznie rozcieńczając tego typu substancje. W ten sam sposób nie zmienia oryginalnego smaku ani tekstury żywności.
Ale to nie wszystko. Glikol monopropylenowy ma również właściwości wiążące, dzięki czemu pomaga zachować oryginalny kształt i teksturę żywności, zwiększając jej odporność na wysokie temperatury, dzięki czemu jest często stosowanym składnikiem krystalizacji wielu produktów, takich jak czekolada, margaryna i masło.
https://vichemic.pl/produkt/glikol-monopropylenowy-spozywczy-57-55-6
|