Witam. Infekcja grzybicza (Phungitis), bo o taką tu chodzi, to zakażenie grzybkami z rodzaju Drożdżakowatych. Ten rodzaj drobnoustrojów bardzo dobrze się namnaża w środowisku wilgotnym i słodkim. Na początku radzę unikać słodyczy i to pod każdą postacią. Należy też unikać jedzenia typu fast food, drożdży, ciasta drożdżowego, tłustych serów, serów ostrych i pleśniowych, a także grzybów. W zamian za to dobrze jest spożywać czosnek i cebulę (Alium sativum et Alium cepa). Warzywa te zawierają duże ilości alicyny, substancji wzmacniającej naszą odporność. Podobnie do alicyny działa bromelina, którą z kolei znajdziemy w ananasach. Picie jogurtów naturalnych i kefirów naturalnych zawierających szczepy bakterii acidofilus i bifidus przyjaznych ustrojowi działa przeciwinfekcyjnie, szczególnie w infekcjach grzybiczych. Należy uzupełnić witaminę C (acidium ascorbinum), którą można znaleźć w owocach cytrusowych, truskawkach, malinach, czarnej porzeczce, aronii, żurawinie, owocach kiwi, kapuście, sałacie, pietruszce, selerze i papryce. Trzeba też uzupełnić witaminy A i E (retinol i tokoferol), które znajdziemy w wątrobie, oleju roślinnym, margarynie oraz czerwonych, żółtych i liściastych warzywach. Konieczne jest uzupełnienie cynku i selenu (zincum i selenum). Minerałów tych należy szukać w rybach, owocach morza, pestkach dyni i słonecznika. Dobrze jest uzupełnić wapń. Pełno go w produktach mlecznych i sardynkach. Na koniec ważna uwaga - należy wystrzegać się wszelkich używek typu mocna herbata, kawa, czy alkohol, ponieważ wypłukują one cenne witaminy i minerały. Pozdrawiam
|