dany10 napisał(a):
Witam
Dieta low carb którą stosujesz jest bardzo dobrym zamiennikiem diety high carb bo tak sobie ją nazwałem.
dany
No cóż, dieta high carb, to dieta, którą forsuje się obecnie w mediach, literaturze itp. Wmówiono ludziom, że tłuszcze zwłaszcza nasycone tłuszcze zwierzęce, są niezdrowe, ba ... wręcz zabójcze dla człowieka. Efektem było wprowadzenie na rynek mnóstwa produktów o niskiej lub wręcz zerowej zawartości tłuszczu. Niestety, tłuszcze musiały zostać zastąpione czymś innym. Do wyboru pozostały zatem węglowodany. To właśnie histeria antytłuszczowa doprowadziła do tak gwałtownego wzrostu spożycia węglowodanów. Jeśli wejdziemy dzisiaj do sklepu spożywczego, to na półkach są prawie same produkty o wysokiej zawartości węglowodanów - począwszy od pieczywa, przez makarony, ciastka, słodycze, dżemy, musli oraz wszelkie półprodukty wytwarzane przemysłowo. Do nich dodaje się zawsze w dużych ilościach skrobię oraz wszelkiego rodzaju cukry (glukozę, dekstrozę, fruktozę, sacharozę itd.). Proszę poczytać sobie skład na etykietach konserw, gotowych potraw w słoikach itd. Dla mnie dieta high carb jest synonimem żywności niezdrowej, wręcz zatruwającej organizm.
Co do błonnika, to nie przeceniałbym jego roli w pracy układu pokarmowego. Właściwa, zbilansowana i optymalna dieta, która nie powoduje niepożądanych, alergicznych reakcji przewodu pokarmowego wskutek zatruwania się glutenem, nadmiarem kazeiny (kleju) np.poprzez picie w dużych ilościach słodkiego mleka, spożywania kwasów tłuszczowych typu trans oraz żywności przetworzonej genetycznie, takiej jak soja, pszenica, kukurydza itd., nie wymaga jedzenia błonnika w zbyt dużych ilościach. Błonnik dostarczamy jedząc choćby warzywa i owoce. Trzeba również pamiętać o tym, że błonnik składający się głównie z celulozy, nie jest przez człowieka trawiony, a więc zbyt duża dawka błonnika za bardzo obciąża układ pokarmowy w sposób bezproduktywny.