W Polsce popularna jest Kuchnia Pięciu Przemian (niewiele wiem jeszcze na ten temat). Czy znacie może pojawiającą się ostatnio pewną alternatywę - wywodzące się z tradycji indyjskiej - gotowanie według zasad ajurwedy (naturalnej medycyny indyjskiej)?
Według Ajurwedy dieta jaką stosujemy powinna być indywidualnie dobrana do potrzeb oraz typu naszego organizmu. Wykorzystuje system sześciu smaków, aby zrównoważyć pokarmy. Jeśli ją rozumiemy, możemy stosować różne produkty, przyprawy oraz połączenia żywności i przypraw, by zmienić właściwości tego, co spożywamy. Dieta ajurwedyjska stanowi system oparty na zrozumieniu „energii” zawartej w pożywieniu. Można poczytać więcej na portalu dotyczącym Ajurwedy, na któym między innymi można znaleźć przepisy kulinarne (polecam:)) a-ajurweda.pl oraz zakupić pozycje książkowe (wkrótce ma się ukazać ajurwedyjska książka kucharska!!). Czy kuchna wg ajurwedy może w swych założeniach i praktyce iść w parze z Kuchnią wg Pięciu Przemian?
|