Witam Konto założyłem zaciekawiony treściami o chlebie KR-IRL, itp. zdrowotnymi informacjami. Postanowiłem też zapytać w swojej sprawie, a chodzi mianowicie o zdrowe żywienie przy dużej aktywności fizycznej. Od kilku lat uprawiam intensywnie kolarstwo górskie, jeżdżę dla siebie nie dla zawodów na których bywam rzadko. Od jakiegoś czasu moim bazowym posiłkiem jest musli, które spożywam na śniadanie i czasem też na kolację jako posiłek regeneracyjny i dostarczający energii organizmowi przez kolejnym aktywnym dniem. Przez jakiś czas było to musli jakie sprzedaje się w supermarketach typu Lidl, czyli mieszanka niewiadomego pochodzenia owoców i płatków. Aktualnie sam je sobie sporządzam. Po tym co wyczytałem o chlebie KR-IRL zastanawia mnie czy cukry które przyswajam są odpowiednie. A owe musli składa się zwykle z: gotowanej owsianki, maślanki lub rzadziej kefiru/jogurtu, pokrojonego jabłka i banana, garści rodzynek, trochę pokrojonych daktyli i do tego jeszcze trochę ziaren słonecznika. Całość jest bardzo sycąca i daje mi dużo energii której jako osoba czynnie uprawiająca sport potrzebuję. Całość to także duża ilość cukrów złożonych. Czy takie odżywanie wcale nie musi być zdrowe?
|