Witajcie,
Chciałbym zapytać jak dowiedzieć się, czy zakupione w sklepie orzechy (różne, migdały, nerkowce, brazylijskie, włoskie czy ziemne) nie były wcześniej prażone? Na etykiecie mam np orzechy nerkowca i śladowe ilośc i innych rzecyz, np sezam. Chciałbym wiedzieć, czy te orzechy nie były wcześniej prażone. Czy producent musi wpisać na etykiecie jakim procesom poddawano wcześniej orzechy? Jak i również czy zawierają konserwanty.
Chciałbym zapytać również o masło orzechowe. Czy zostało zrobione z orzechów prażonych czy świeżych? W wypadku masła orzechowego chciałbym też zapytać, czy jeśli mam skład : orzechy arachidowe i śladowe ilości innych orzechów, to czy to oznacza, że produkt nie ma żadnych utwardzaczy oraz konserwantów?
Pytam ponieważ przeczytałem gdzieś, że prażenie jest bardzo szkodliwe dla orzechów i całkowicie niszczy ich właściwości zdrowotne.
Pozdrawiam
|