Tutaj na forum jest o mleku;
http://zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=362
Przeklejam to :
Jeżeli ktoś chce spożywać "mleka" to powinie się poważnie zastanowić!!!
Hormony zawarte w wydzielinie krowiej lub koziej dodane do hormonów własnych mogą stać się przyczyną poważnych chorób jeżeli nie teraz to to w późniejszym wieku na pewno a silnie stymulujące hormony wzrostu sprzyjają wszelkim zdrowotnym patologią przede wszystkim rozwojowi nie normalnych komórek .
Natomiast GONADOTROPINA stymuluje właśnie tarczycę , steroidy jajnikowe i epidermalny czynnik wzrostowy.
Nie można pominąć faktu , iż cały kompleks soli wapniowo - magnezowo - węglanowy - fosforanowy , służący budowie kości ulega rozbiciu pod wpływem pasteryzacji a sole :fosforan wapnia , fosforan magnezu i węglan wapnia stają się praktycznie nierozpuszczalne i ich użyteczność jest zredukowana prawie do zera.
Pracownicy przetwórni mleczarskich dobrze wiedzą o tym , ponieważ na ściankach zbiorników osadzają się GRUBE WARSTWY soli wapniowych , nazywanych KAMIENIEM MLECZNYM.
Dodatkowo pasteryzacja dezaktywuje enzym- fosfatazę - potrzebna do absorpcji soli mineralnych z pokarmów a białko ulega zniszczeniu i zachodzi jego częściowa koagulacja a albumina i globulina sa praktycznie zniszczone. Cząsteczki cukru-laktozy-ulegają rozbiciu i KARMELIZACJI a struktury koloidalne aglutynacji czyli zlepieniu , straty witamin wynoszą od 30 do 80 % .
Możesz zaglądnąć tutaj i poczytać ( publikacje , które ukazały się w Polsce obalające z dziecinna łatwością mleczny dogmat):
http://www.noni.com.pl/pacjent_nalogi3.html
oraz art.:
http://integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm
i oglądnąć filmik ( już zaczynają puszczać w komercyjnych stacjach - może coś dotrze do ludzi ) :
http://uwaga.onet.pl/1506986,archiwum.html
To , że dr ADAMO wskazuje , iż pewne rodzaje nabiału są wysoce wskazane dla danej grupy krwi jest związane z LEKTYNAMI I ICH WPŁYWEM NA ORGANIZM CZŁOWIEKA A JAKOŚĆ PRODUKTU I JEGO WŁAŚCIWOŚCI POZOSTAJĄ NIMI NA ZAWSZE i tu organizmu nie da się oszukać. Lektyny w tym przypadku nie maja patologicznego działania ale obciążenie układu pokarmowego i szkodliwe metabolity w cichy i podstępny sposób zbiorą swoje żniwo.
Jeżeli już ktoś nie może się obejść ( TZW.: MLECZNY NAŁÓG) bez mleka to tylko w MAŁYCH ILOŚCIACH, najlepiej zsiadłe lub bezpośrednio( w bardzo krótkim czasie od udoju) od krów karmionych w sposób naturalny , tylko trawą , wypas na powietrzu - inaczej zwane organiczne "trawiaste".
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY