Poniżej przedstawiam najciekawsze fragmenty z artykułu ?Na tropie mięsa w mięsie? ? Angora nr. 18 4.V.2008
Na początek zagadka: ?14-17 procent mięsa wieprzowego, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, zagęstniki, skrobia modyfikowana, przeciwutleniacze, substancje zapachowe, aromaty, mleko łącznie z laktozą, hydrolizat białka sojowego, przyprawy, kukurydza, substancje konserwujące?. Dla ułatwienia dodam, że jest to produkt spożywczy wystawiony na półce hipermarketu. SMACZNEGO!!! No co to jest ??? Nie Wiecie ??? Proste: rzecz nazywa się SCHAB PIECZONY (to dużymi literami), a pod spodem dalsze objaśnienia: ?produkt wieprzowy, wędzony, parzony, podpiekany?. Zgadza się ? słowo ?produkt?, obojętnie i nie budzące negatywnych emocji, bardziej pasuje do czegoś, co mieni się być schabem, pomimo zaledwie 17 ? PROCENTOWEJ zawartości mięsa (zresztą nie wiadomo czy schabowego akurat!) Zapewne któryś z licznych składników musi być jakimś lepiszczem, no bo jakoś ta mieszanina musi trzymać się kupy, na wypadek, gdyby konsument wydobył toto z folii i plasterek ukroić sobie umyślił? A teraz coś smaczniejszego: ?68 procent mięsa wieprzowego, woda, sól, glukoza, białko zwierzęce, przyprawy naturalne, wzmacniacze smaku i zapachu, białko sojowe, substancje konserwująca?. No, niewątpliwie jest to coś znacznie lepszego od prezentowanego powyżej wyrobu, ?pełniącego obowiązku schabu?? Tak ? to baleron gotowany!!!
Czytaj, koniecznie czytaj, co jesz!!! (Pamiętaj, że jesteś tym co jesz) Warto ? kupując konserwy czy pakowane przetwory mięsne zapoznawać się z tym co producenci nam oferują. Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami muszą oni umieszczać informacje o tym, jaka jest procentowa lub wagowa zawartość użytego do produkcji surowca mięsnego i o wszystkich składnikach wyrobu (?)
Zachęcam do kupna Angory ? artykuł jest dość długi.
Pozdrawiam wszystkich mięsożerców ?
Peskowegetarianin
_________________ www.biegpozdrowie.blogspot.com/ - zapraszam na m
|