Witam, już jakiś czas temu czytałem o tym w gazecie, teraz mi sie przypomniało.
"Naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się wyhodować fioletowe pomidory mogące pomóc nam w walce z rakiem, chorobami serca i ze starzeniem się O szczegółach odkrycia poinformowało "Nature Biotechnology".
Tajemnica niezwykłego koloru warzyw tkwi w dużej zawartości tzw. antocyjanin - barwników obecnych m.in. w jeżynach czy owocach aronii. Antocyjaniny to substancje mające duże zdolności do hamowania procesów prowadzących do części nowotworów, jak i chroniące układ krążenia przed zmianami związanymi z wiekiem.
Uczeni z kwiatów wyżlina większego (zwanego też lwią paszczą) wyizolowali dwa geny odpowiedzialne za produkcję antocyjanin, wsadzili do pomidorów i pobudzili do pracy. Pierwsze eksperymenty przeprowadzone na myszach już pokazały, iż istotnie, fioletowe pomidory mogą stać się kiedyś skuteczną bronią w walce z wymienionymi wyżej problemami."
źródło: http://www.ekologia.pl/artykuly/17_Wiadomosci/1366_Biotechnologia_i_GMO/5150_Fioletowe_pomidory_na_raka.html