WITAM
!!!
Jeżeli ktoś chce "co nieco " dowiedzieć się na temat kiełkowania , kiełków i wszystkiego innego co jest z tym związane może zapoznać się z materiałami znajdującymi się na :
http://www.surawka.republika.pl/
http://www.surawka.republika.pl/artykuly.htm - dział KIEŁKOWANIE
1.Kiełki i ich wartość dietetyczna
http://www.surawka.republika.pl/K1.htm
2. Łatwe instrukcje do kiełkowania i tabelka
http://www.surawka.republika.pl/K2.htm
3. Kiełkowanie: przegląd wstępny
http://www.surawka.republika.pl/K3.htm
4. Podkiełkowane nasiona: zapomniany pokarm
http://www.surawka.republika.pl/K4.htm
5. Popularne nasiona
http://www.surawka.republika.pl/K5.htm
6. Polepszanie strawialności podkiełkowanych nasion
http://www.surawka.republika.pl/K6.htm
7.Słonecznik, kiełki i zielenina
http://www.surawka.republika.pl/K7.htm
8. Problemy z kiełkowaniem dużych nasion strączkowych
http://www.surawka.republika.pl/K8.htm
9. Kiełkowanie nasion pinii i lotosu
http://www.surawka.republika.pl/K9.htm
10. Kiełkowanie nasion kukurydzy
http://www.surawka.republika.pl/K10.htm
11. Pytanka i odpowiedzi: nasiona oraz zakup sprzętu
http://www.surawka.republika.pl/K11.htm
12. Kiełki - przyjaciele czy wrogowie
http://www.surawka.republika.pl/K12.htm
13. Kiełki ? korzyści zdrowotne
http://www.surawka.republika.pl/K13.htm
14. Dlaczego kiełki lucerny są nadal bezpieczne i zdrowe?
http://www.surawka.republika.pl/K14.htm
15. Niepotrzebne straszenie konsumentów salmonellą w kiełkach lucerny
http://www.surawka.republika.pl/K15.htm
16. Naturalne toksyny w kiełkujących roślinach
http://www.surawka.republika.pl/K16.htm
17. Kiełkowanie: Pytanka i odpowiedzi
http://www.surawka.republika.pl/K17.htm
18. Owoce i kiełkujące ziarna - porównanie
http://www.surawka.republika.pl/K18.htm
Polecam także wejście na strony :
http://www.rawfoods.com/
http://www.rawguru.com/
http://www.rawfamily.com/
Znajdziecie tam olbrzymia ilość materiałów na temat kiełków i nie tylko.
Dodać tylko należy ,że termicznie zniszczona żywność ( czyli obróbka termiczna nadweręża ludzkie organizmy ) a PRACE BADAWCZE takich badaczy jak Dr. Edward Howell, autor książki ?Odżywianie Enzymowe?, jasno wskazują na nadmierne zużywanie się ustrojowej maszynerii wytwarzającej enzymy, poprzez wymuszenie na ustroju ciągłego wytwarzania potoku wysoko skoncentrowanych enzymów trawiennych i to przez całe życie. Poprzez ww. marnotrawstwo naszych zdolności do wytwarzania enzymów trawiennych, nasz ustrój ma mniejsze możliwości do wytwarzania oraz oszczędzania tysięcy innych enzymów, enzymów występujących w innych układach narządów naszego ciała - enzymów metabolicznych. W konsekwencji, aktywność enzymatyczna w całym ustroju gwałtownie spada, znacząco przyśpieszając proces starzenia się.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY