Lubię gumy do żucia, i chociaż rzadko je kupuję, gdy już je mam zużywam całą paczkę dość szybko, a później boli mnie szczęka
Słyszałam jednak różne opinie, z jednej strony pomagają chronić zęby, z drugiej szkodzą żołądkowi i żuchwie itp.
Cytuj:
Z czego się składa guma do żucia
Podstawowe składniki to: baza gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje smakowo-zapachowe i barwiące. Przy produkcji gumy do żucia stosuje się dwa rodzaje baz: zwykła i balonową. Bazę gumową stanowią dobrane w odpowiednich proporcjach substancje naturalne i syntetyczne, np. woski, żywice. Dokładny skład stanowi zawsze tajemnicę producenta.
Charakterystyczną cechą gumy do żucia jest jej konsystencja, która w czasie żucia pod wpływem temperatury panującej w jamie ustnej przechodzi z pół twardej do ciągliwej. Składnikiem określającym ostateczną konsystencję i trwałość gumy są glicerol i lecytyna.
Tajemnica gumy bezcukrowej
W gumach bezcukrowych, cukier zostaje zastąpiony substancjami silnie słodzącymi (aspartam, acesulfam K) z dodatkiem substancji wypełniająco-słodzących. (m.in. sorbitol, ksylitol, laktitol, maltitol). Wśród nich poczesne miejsce zajmuje sorbitol. Działa on stabilizująco na utrzymanie wilgoci (guma zawiera od 10 do 20% wody), zmiękczająco oraz zapobiega krystalizacji, dzięki czemu guma nie łamie się. Wywołuje efekt chłodzący i odświeżający – podczas rozpuszczania w jamie ustnej pobiera ciepło. Charakteryzuje się również delikatnym działaniem bakteriobójczym oraz stymuluje pracę jelit. Należy jednak uważać, gdyż względnie duże dawki sorbitolu mogą wywoływać łagodne działanie laksacyjne. Stosowanie sorbitolu ma swoje uzasadnienie w profilaktyce stomatologicznej. Jest on substancją chroniącą przed obniżaniem pH emalii zębów poniżej 5.5. Taki poziom uważany jest za krytyczny w ochronie zębów przed niszczącym działaniem kwasów. W praktyce w bezcukrowych gumach do żucia możemy spotkać obok siebie wiele różnych substytutów cukru, a ich korzystny efekt na ochronę uzębienia przed próchnicą nie jest już kwestionowany. Ich dobroczynne działanie polega na stymulowaniu wydzielania śliny, która pomaga przywrócić naturalne pH w ustach. W skład śliny wchodzą fosforany, które przy zwiększonym pH wnikają do szkliwa, remineralizują, a tym samym sprzyjają zapobieganiu pierwszym mikroubytkom.
Żucie gum bezcukrowych po każdym posiłku jest zalecane przez m.in. przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne.
Cytuj:
długotrwałe i częste żucie gumy źle wpływa na sciany żołądka i może prowadzić do wrzodów, szczególnie gdy żując gumę jesteśmy głodni (nasz żołądek jest pusty)
Cytuj:
sięganie po gumę do życia po posiłku jest dobrym nawykiem, jeśli nie istnieją ku temu przeciwwskazania. Żucie gumy nie wpływa negatywnie na przebieg diety i pomaga chronić zęby przed próchnicą. Jej nadużywanie jednak może przyczynić się do zwiększonego uczucia łaknienia i potrzeby sięgnięcia po dodatkową przekąskę, która w diecie nie jest wskazana.
Cytuj:
nadmierne żucie gumy prowadzi do zaburzeń w układzie stomatognatycznym. Częste i długotrwałe żucie gumy powoduje zaburzenia czynności stawów skroniowo−żuchwowych i mięśni, które je bezpośrednio uruchamiają (obsługują). Najczęściej występujące dysfunkcje to: wzmożone napięcie mięśni żucia, asymetria przemieszczeń głów żuchwy, otwarcie jamy ustnej powyżej 50 mm i bóle okolicy stawu skroniowo−żuchwowego.
(ten ból akurat znam
)
Zastanawiam się, czy dla osób z grupą krwi 0 żucie gum nie jest tym bardziej szkodliwe ze względu na podwyższanie się poziomu kwasu żołądkowego, który i tak jest już wysoki. Szkodliwy jest też oczywiście aspartam.
Może ktoś się wypowie co myśli na temat gum do żucia, ja od jakiegoś czasu się zniechęciłam
Pozdrawiam