Hawajska Spirulina Pacifica – medyczne doniesienia
Każdego dnia naukowcy szukają nowych sposobów na polepszenie naszego zdrowia. Istnieje naturalny pokarm od setek lat stosowany na całym świecie w celu wspomagania zdrowia. Jest to Spirulina tj. niebiesko-zielona alga bogata w białka, witaminy, karotenoidy oraz minerały, która jest uważana za kompletny, naturalny składnik odżywczy na świecie. Spirulina zawiera więcej żelaza niż szpinak, więcej beta-karotenu niż marchewki, więcej wapnia niż mleko oraz więcej białka niż inne pokarmy. Nawet Aztekowie suszyli Spirulinę, a dziś jest on dostępna w formie tabletek.
Lek. med. Robert Corish, toksykolog mówi: “Spirulina jest doskonałym suplementem. Dla ludzi żyjących w ciągłym pośpiechu, nie odżywiających się dobrze, którzy jedzą w biegu Spirulina byłaby doskonałym rozwiązaniem. Jest to świetny pokarm, a nawet świetny suplement. Zwykle kiedy stosujemy suplementy jeden z nich ma uzupełniać jeden składnik odżywczy, np. żelazo, wapń. Wszystkie te cenne składniki znajdują się w Spirulinie. Niech dietetycy czy specjaliści ds. żywienia spróbują znaleźć bardziej wszechstronny produkt od Spiruliny.”
Spirulina jest bogata w składniki odżywcze. Jedna porcja zawiera ponad 100 składników odżywczych oraz dostarcza więcej antyoksydantów, enzymów oraz fitoskładników niż 5 porcji owoców i warzyw. Amerykański rząd zaleca jedzenie 5-9 porcji owoców i warzyw każdego dnia, co jest niestety przestrzegane przez niewielu ludzi. Właściwościami odżywczymi Spiruliny zainteresowało się ONZ, które uznało, że Spirulina jest istotnym elementem w walce z niedożywieniem na całym świecie. Również pismo AARP uznało Spirulinę za najlepszy produkt, który może przedłużać życie.
|