Indianie Kuna mieszkający na wyspach u wybrzeży Panamy nie wiedzą co to jest nadciśnienie. Średnie ciśnienie krwi tych mieszkańców powyżej 60 r.ż. jest bardzo dobre i wynosi 110/70. Naukowcy z Harvardu dokonali niewiarygodnie prostego odkrycia. Według aktualnych szacunków, prawie 1 na 3 Amerykanów ma wysokie ciśnienie krwi. Czy ma na to wpływ mniejsza ilość spożywanej soli? Nie, ludzi ci jedzą tyle samo, a nawet więcej, soli jak Amerykanie. Czy mają na to wpływ geny? Nie, gdyż Indianie Kuna po opuszczeniu wyspy mogą tak samo cierpieć na wysokie ciśnienie jak inni ludzie! Dzięki czemu są oni “odporni” na nadciśnienie i mogą cieszyć się niższą umieralnością w wyniku ataków serca, udarów, cukrzycy czy nowotworów? Badacze z Harvardu ze zdziwieniem odkryli, że ma na to wpływ wypijanie codziennie ok. 5 filiżanek Kacao. Badania wykazały, że flawonole wchodzące w skład kakao stymulują produkcję tlenku azotu w organizmie przez co poprawiają przepływ krwi do serca, mózgu oraz innych organów. Jedno z badań wykazało, że kakao rozrzedza krew podobnie jak mała dawka aspiryny. Ponadto, profesor z Harvard Medical School uważa, że kakao może również leczyć zablokowane tętnice, zastoinową niewydolność serca, udar, demencję, a nawet impotencję!
|