Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Wrz 20, 2018 2:48 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Pią Lip 16, 2010 11:15 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lut 03, 2010 11:12 pm
Postów: 19
Sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego, zawierającym prawie wszystkie składniki niezbędne dla naszego organizmu. Sery kozie otrzymuje się często z mleka kóz wypasanych na naturalnych pastwiskach lub karmionych słodkim sianem, zebranym z ekologicznych łąk.
Sery kozie znajdują w Polsce coraz więcej konsumentów. Są to ludzie, którzy nie boją się spróbować czegoś nowego, ciekawego, albo zmusza ich do tego alergia, czy dbałość o zdrowie.
Zainteresowanie produktami kozimi jest w naszym kraju stanowczo mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej. Sery kozie, to można by powiedzieć „nowe produkty’” na naszym rynku.
Niewiele osób próbowało pić kozie mleko. Dążenie do zdrowego sposobu odżywiania spowodowało wzrost zainteresowania mlekiem kozim, uznawanym za surowiec o dużych walorach odżywczych. W porównaniu z mlekiem nie fermentowanym, kozie mleko acidofilne ma ok. 1/3 mniej laktozy, może być źródłem cennych dla organizmu człowieka bakterii.
Tak więc osoby które, np. z powodu alergii nie tolerują mleka krowiego, mogą spróbować zdrowego i łatwiej przyswajalnego, dietetycznego mleka koziego.
Koza to zwierzę niewiele wymagające od życia. Nie jest tajemnicą, że kozi jadłospis składać się może nawet z kolczastych ostów, które niemniej mogą stać się dla niej głównym dostawcą witamin, białka i mikroelementów.
Mleko kozy uzyskane z takiego pospolitego pokarmu może być znakomitym lekiem na wszelkie choroby płuc, nie wyłączając gruźlicy. Dzisiejsze produkty kozie to bynajmniej nietani rarytas jednak mają one zbawienny wpływ na nasz organizm.
Kozie mleko jest lekkostrawne i bardzo bogate w białko. Ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Zawiera też więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru. Żółty kolor nadaje mu karoten. Najcenniejszą właściwością mleka i serów kozich jest białko, które nie wywołuje alergii nawet u osób uczulonych na białko mleka krowiego czy jajek.
Mleko kozie jest znacznie częściej polecane do spożycia przez lekarzy i dietetyków niż mleko krowie. Ma ono nie tylko właściwości odżywcze, ale również lecznicze. Odżywianie się ludzi dorosłych, zdrowych i rekonwalescentów mlekiem kozim wywiera korzystny wpływ na ich organizm. Zawiera ono procentowo mniej tłuszczu, a więcej białka i witamin w porównaniu do mleka krowiego. Dlatego też wyroby powstałe na bazie mleka koziego, w tym ser kozi, są mniej tłuste, bogatsze w wysokoprocentowe białko, witaminy i sole mineralne.
Produkty kozie zalecane są osobom cierpiącym na skazę białkową, choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze, a także dzieciom i alergikom, gdyż nie wywołują uczuleń. Jego dobroczynne działanie cenione jest także w chorobie wrzodowej, astmie, gruźlicy a nawet przy nowotworach. Podnosi ono skuteczność leczenia, a także korzystnie wpływa na wzrost odporności organizmu. Codzienne spożywanie koziego mleka oraz jego przetworów zmniejsza ryzyko zapadania na choroby układu oddechowego i pokarmowego. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Znacznie łatwiej jest przecież zapobiegać niż leczyć.
Mleko kozie jest przez dzieci trawione szybciej i dokładniej niż mleko krowie. Mackenzi (1967) pisze, że według najnowszych badań przeprowadzonych na dzieciach z astmą ustalono, że 90% spośród nich zostało wyleczonych w wyniku spożywania, przez 6 tygodni, wyłącznie mleka koziego, którym zastąpiono, wcześniej podawane, mleko krowie. Wielu pacjentów wykazujących uczulenie na mleko krowie, może spodziewać się korzystnych zmian po zastąpieniu w swojej diecie mleka krowiego mlekiem kozim.
Podstawowym składnikiem serów jest białko stanowiące ponad 20% masy serów.
BIAŁKO mleka koziego nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i działających alergogennie na organizm ludzki. Struktura i skład białka mleka koziego są korzystniejsze dla organizmu ludzkiego. Białko mleka koziego ma wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Mleko kozie zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego.
Cechą wyróżniająca produkty kozie jest to, że kuleczki tłuszczu koziego są mniejsze niż innych tłuszczów mlecznych, dzięki czemu jest on lepiej zemulgowany, a to powoduje, że wraz z łatwo strawnymi aminokwasami jest on dla nas łatwiejszy w trawieniu i wchłanianiu.
W swoim składzie sery kozie mają także egzogenne kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B1, B2 i PP) oraz szczególnie ważny dla młodych kobiet kwas foliowy. Ze względu na wspomniane zalety sery kozie poleca się osobom cierpiącym m.in. na choroby układu krążenia lub nadciśnienie tętnicze
Oprócz wody, białka, tłuszczu i soli mineralnych sery kozie zawierają witaminy A, D i E, których ilość zależy od zawartego w serze tłuszczu, oraz witaminy B i C - zależnie od zawartości serwatki.
Tłuszcz w mleku kozim ma postać drobnych i jednorodnych drobin (odwrotnie jak w mleku krowim), dzięki czemu jest ono łatwo trawione i przyswajalne w jelicie cienkim człowieka. Powoduje to, że mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, łatwo strawne i dietetyczne. A to powoduje, iż mleko kozie obniża poziom cholesterolu.
Sery, jako jedyne wśród produktów spożywczych, są najbogatszym źródłem wapnia. Spożycie 10 dkg pełnotłustego sera koziego w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik.
Sery kozie zalicza się do grupy produktów spożywczych o wysokiej wartości odżywczej. Ich wartość odżywcza polega nie tylko na zawartości wysokowartościowych składników pokarmowych, lecz także na bardzo wysokiej ich przyswajalności przez organizm ludzki.
Białka serów kozich zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy (leucyna, izoleucyna, lizyna, treonina, metionina, fenyloalanina, tryptofan, walina ),których organizm nie może wytworzyć, lecz pobiera z pożywienia. Są to więc produkty pełnowartościowe. Białka w serze kozim są szczególnie łatwo przyswajalne przez organizm. Na dzienne zapotrzebowanie białka wystarczy spożycie ok. 10 dkg sera.
Zalety koziego mleka oraz przetworów z takiego mleka nie sposób policzyć. Właściwości zdrowotne mleka są udowodnione i wykorzystywane w medycynie (m. innymi jak już wspomniałam przy alergiach). Tak, więc nie dość, że zdrowo to i smacznie . Systematyczne spożywanie serów z mleka koziego wzmacnia organizm człowieka, czyni go odpornym na stres i choroby, zwiększa libido i witalność, zapobiega osteoporozie, korzystnie działa na układ nerwowy, wzmacnia pamięć i wspomaga proces uczenia się.
Szereg lekarzy przepisuje mleko kozie jako naturalny środek pomagający w wielu stanach chorobowych oraz jako środek profilaktyczny.
Podsumowując mleko kozie jest doskonałym substytutem mleka krowiego, zwłaszcza w przypadkach złego wchłaniania, zaburzeń trawienia (również kolek niemowlęcych), zespołu nietolerancji białek mleka krowiego, alergii pokarmowych, zwłaszcza żołądka i dwunastnicy. Mleko kozie jest również stosowane we wszelkich stanach chorobowych (np. astma, a nawet wczesne stadia raka) i osłabieniu organizmu. Białko mleka koziego ma wysoka wartość biologiczną, zawiera wszystkie, niezbędne dla człowieka, aminokwasy. Zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego. Jak już wspomniałam tłuszcz w mleku kozim ma postać drobnych i jednorodnych drobin (odwrotnie niż w mleku krowim), dzięki czemu jest ono łatwo trawione i przyswajane w jelicie cienkim człowieka. Powoduje to, że mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, łatwo strawne i dietetyczne.
W skali całego świata mleko kozie pije więcej ludzi niż pochodzącego od jakiegokolwiek innego zwierzęcia. A na całym świecie jest ponad 4 mln kóz, które przeciętnie produkują ok. 4,8 mln ton mleka. Mleko kozie ma taką samą ilość protein, witaminy C i D jak mleko od krowy. Jednak zawiera ono więcej wit. A oraz witamin z grupy B. Jest także bogatsze w minerały, tj. wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor. Ser kozi jest także bardziej lekkostrawny i mniej kaloryczny od swego krowiego odpowiednika.
Choć smak serów kozich jest dość nowy dla polskich konsumentów i nasze podniebienia muszą się jeszcze do niego przyzwyczaić, to Polacy coraz chętniej próbują nowych gatunków serów. Jak również częściej piją mleko kozie
Katarzyna Dziczek
http://www.waszsklep.com.pl


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Czw Sie 26, 2010 10:10 am 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 05, 2010 10:53 am
Postów: 40
A mi wydaje się że jest to przede wszystkim kwestia smaku,ponieważ każde z nich smakuje inaczej. Ja jestem przyzwyczajona do krowiego mleka i nic tego nie zmieni.

_________________
www.TylkoZdrowie.com - kosmetyki,suplementy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Śro Maj 30, 2012 8:26 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Maj 30, 2012 7:59 am
Postów: 2
Witam
jestem tu nowa :).
W sprawie mleko koziego - na temat jego smaku pokutuje wiele mitow. Obecnie mam trzy dojne kozy, karmione paszami domowymi , ktore dają mleko ZUPEŁNIE pozbawione koziego posmaku. Mleko jest słodkawe, białe. Pyszne. Doskonałe na twarożki, sery, jogurty. Rzecz polega na warunkach zoohigienicznych, karmieniu. Wielu znajomych ktorym daję do sprobowania jogurty jest zaskoczonych smakiem. nie wierza, ze to kozie mleko ;)). A mleko jest faktycznie bardzo smaczne, bardzo sycące i bardzo łatwostrawne. trzeba tylko znaleźć odpowiedniego producenta :))


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Czw Cze 21, 2012 1:53 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2012 6:48 am
Postów: 31
Jak dla mnie tylko kozie mleko, jego smak jest nieco inny i bardzo mi smakuje. Podobnie zresztą jak sery z koziego, owczego mleka. Najlepszym przykładem są oscypki tak uwielbiane przez wszystkich.

_________________
www.egooptima.pl - Alergie, odczulanie, biorezonans | Szczecin.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Śro Cze 27, 2012 6:46 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2012 4:10 pm
Postów: 11
Mleko kozie pod wieloma względami jest bardziej odpowiednie w diecie ludzkiej, problem dotyczy jego dostępności, gdyż trudno je spotkać w sklepach, zwykle trzeba wybierać się na dalsze poszukiwania.

_________________
www.vitamarket.pl - zapraszamy do skorzystania z aktualnych promocji.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Pią Lip 06, 2012 8:09 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Lip 06, 2012 7:59 am
Postów: 3
Jestem tu nowy więc chcę się przywitać. Jestem hodowcą kóz. Nasze gospodarstwo mieści się w Kazimierskim parku krajobrazowym. Kozy wypasane są na łąkach i żywione naturalnymi paszami dzięki czemu mleko pozbawione jest nieprzyjemnego posmaku. Na temat mleka, sera i kóz mogę rozpisywać się godzinami. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem. Aktualnie specjalizujemy się w produkcji twarogu który dowozimy dwa razy w tygodniu do Lublina, jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam 515414776


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Pią Lip 06, 2012 9:26 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3265
Dzięki kkubaa za cenne info i zaproszenie :)

Dla porządku uzupełnię na podstawie dostępnej literatury... mleko kozie nie wszystkim służy... na str 404 "Encyklopedii zdrowia Jedz zgodnie ze swoja grupą krwi" Dr Petera J.D'Adamo można przeczytać, że zerówki ze statusem niewydzielacza antygenów grupy krwi do płynów ustrojowych powinny i tego mleka unikać. Mleko kozie zdrowotne jest zwłaszcza dla osób z grupą krwi B, AB tylko ze statusem wydzielacza. Pozostałym, a więc całej grupie krwi A, niewydzielaczom AB i wydzielaczom 0" w/g tego źródła sprzed dziesięciu lat... mleko kozie jest obojętne. Sytuacja może się indywidualnie zmienić w przypadku leczenia np. alergii. W przypadku osób z grupą krwi A zależnie od statusu wydzielania... dla wydzielaczy A staje się dozwolone rzadko (dwa razy w miesiącu) a dla niewydzielaczy A przechodzi do grupy unikać... str 81 książki zwalcz chorobę dietą zgodną ALERGIE tego samego autora... "zerówce" w przypadku alergii mleko kozie jest odradzane... dopuszczony rzadko 0 wydzielaczom jest tylko kozi ser...Te dane oparte są na długoletnich obserwacjach...i oczywiście statystyce... więc znając te dane warto indywidualnie obserwować reakcję swego organizmu... ja pomimo wielu prób niestety nie należę do miłośników tego produktu... co chyba potwierdza słuszność informacji D'Adamo :)

Pozdrawiam z Wołomina :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Pią Lip 06, 2012 6:13 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Lip 06, 2012 7:59 am
Postów: 3
Cytuj:
. ja pomimo wielu prób niestety nie należę do miłośników tego produktu.
:) prawdopodobnie trafiałaś do tej pory tylko na nabiał kozi pochodzący z przemysłowych hodowli, tego naprawdę czasem nie da się jeść. Jest wiele szkół zdrowego odżywiania. Ja mam taką: Jeśli mój dziadek jadł coś i dożył w zdrowiu sędziego wieku, znaczy że mnie też to nie zabiję. Oczywiście nie było wtedy konserwantów, chemicznych pasz, oprysków wszelkiej maści oraz roślin gmo. Więc przeprowadziłem się na wieś i postanowiłem stworzyć sobie jedzenie jakie jadał mój dziadek :) Pytanie do postawionej przez Ciebie tezy jest więc takie: Czy dla osoby z grupą krwi 0 zdrowszy będzie ser ze sklepu zrobiony z krowiego mleka ( nie będę się rozpisywał ile chemii dostaje krowa dająca to mleko i ile kolejnych syfów trafia do mleka podczas jego obróbki) czy ser z koziego mleka od kóz pasących sie na łące pełnej ziół. :) pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Pią Lip 06, 2012 7:35 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3265
Nie napisałam... że dla mnie krowie mleko jest zdrowsze. Ja w ogóle unikam mlecznych rzeczy... bo inaczej nie mam spokoju z gardłem... a mieć muszę ten spokój... bo śpiewam w miejskim chórze. Ty prawdopodobnie nie jesteś posiadaczem "zerówki"... albo jesteś "zerówką" ze statusem wydzielacza (patrz poprzedni post).
Jeśli poznasz kogoś w okolicy, kto bezskutecznie walczy z alergiami... i nawet nie pomaga mu mleko kozie z tak dobrego źródła :) powiedz mu, że w Lublinie jest dr Ewa Trębas-Pietraś... ona na pewno wytłumaczy niedowiarkom, że skuteczność leczenia i utrzymanie na dłużej dobrego stanu zdrowia ma bezpośredni związek z dietą zgodną ze swoją grupą krwi propagowaną od ponad 15 lat przez Dr Petera J.D'Adamo (można też wejść bez logowania na stronę dadamo.com :)

Jeśli będę kiedyś w pobliżu Lublina na pewno się odezwę...

Pozdrawiam z Wołomina :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Pią Lip 06, 2012 8:14 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Lip 06, 2012 7:59 am
Postów: 3
coś w tym jest. Ja nie piję mleka ''słodkiego'' tylko zsiadłe etc. Kupują u nas mleko ludzie którzy mają alergię lub ich dzieci, ale to nie dlatego, że to mleko miało by ich wyleczyć, ale nie powoduje reakcji. Znam natomiast kilka osób które wyleczyły się z białaczki dzięki koziemu mleku


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Pią Lip 06, 2012 11:58 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3265
Też słyszałam, że wielu ludzi chwali mleko kozie. Musi coś w tym być... Białaczką są statystycznie najbardziej zagrożone osoby z grupą krwi A i AB ponoć fenotyp A2...(str 252 encyklopedii D'Adamo) to jednak spory procent społeczeństwa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Czw Lip 19, 2012 4:54 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Maj 30, 2012 7:59 am
Postów: 2
ja na przykład nigdy nie lubiłam mleka krowiego. natomiast kozie - szok, zakochałam się. Jak wspomniał jeden z przedmówców, mleko z małych stad ma zupełnie inny smak niz z przemysłówek. czasem warto poszukać kogoś w okolicy, zwłaszcza, ze powstaje wiele małych hodowli. śmieję się, ze mleko od szczęsliwych koz smakuje inaczej. Chętnie równiez opowiem o kozich frykasach. 514540942


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Sob Lip 21, 2012 2:14 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3265
No to zaczynaj... chętnie poczytamy :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mleko i sery - krowie czy kozie ?
PostWysłany: Śro Lip 25, 2012 9:11 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lip 25, 2012 8:46 am
Postów: 17
Witajcie,

Temat koziego mleka o przed 10 w środku tygodnia tak mnie rozochocił, że chyba nabrałem ochoty do pracy ;) Bardzo lubię kozie mleko, zdecydowanie przedkładam je nad krowie. Może to jakiś dziwne placebo, ale kozy wydają mi się szlachetniejszymi zwierzętami, toteż ich mleko ma lepszy posmak. Niestety, jest droższe i mniej dostępne - ale to jak ze wszystkim, co jest dobre. Skąd bierzecie kozie mleko?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: krowi ale 0%
PostWysłany: Pią Lip 27, 2012 12:02 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Lip 27, 2012 11:41 am
Postów: 4
Miejscowość: Krak
Ser tak, ale krowi bez tłuszczu czyli chudy. Piątnica produkuje takowy i ma 0% tłuszczu. Pamiętaj że nadmiar białka z takowego sera zmusza zalegający w twoim organizmie tłuszcz do większej pracy. To najtańsza dieta i gwarancja zdrowego trybu życia.

_________________
[color=#800040]Zapraszam na forum i sklep z


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności