fit maja napisał(a):
najważniejsze, żeby miód był niepasteryzowany, miody w większości sklepów są niestety pasteryzowane
Witam
chciałbym zdementować, że miodu się nie pasteryzuje
Jestem pszczelarzem i miodu nie pasteryzuję
pasteryzacja polega na podgrzewaniu np weków przez dłuższy czas w temperaturze 80 stopni C
ma za zadanie zabić bakterie i drożdże
miód nie wymaga takich zabiegów
zapewne chodziło o rozpuszczanie miodu poprzez podgrzewanie
miód szybko z postaci płynnej robi się skrystalizowany
jeżeli my pszczelarze przechowujemy większe ilości miodu w beczkach, to w zimie, żeby nalać go do słoików musimy go rozpuścić.
dba się wtedy jednak o to żeby miód rozpuszczany nie przekroczył granicznej temperatury 40 stopni C
dzięki temu nie traci swoich biologicznych właściwości (konkretnie chodzi o aktywność biologiczną enzymów, które są białkami, a białką ścinają się w temperaturze większej niż 40 stopni C i tracą swoja aktywność - tak jak np. białko jaja kurzego)
dla osób, które jednak szukają miodu nie podgrzewanego mamy u siebie miody rozlewane w sezonie do słoików i nie rozpuszczane.
mam nadzieję iż moja wiedza będzie Państwo pomocna
więcej an temat miodu opisuję na swojej stronie www.ekomiodek.pl
pozdrawiam Miodożerców z uśmiechem