Witam
Co prawda nie czytałem, ani nie słyszałem nic na temat gotowania według zasady 5-ciu przemian, ale za to wiem coś na temat odżywiania się wedle wspomnianej zasady. Otóż należy wyjść od założenia, iż mamy 5 pór roku - wiosna, lato, babie lato, jesień i zima. Każdej pory roku spożywamy inne warzywa, owoce, tudzież produkty spożywcze. I tak wiosna odpowiada drzewu, a więc według chińskiej medycyny tradycyjnej wątrobie. A więc w tym okresie musimy zadbać o to, by nasza wątroba czuła się wyśmienicie. Jest to okres odpoczynku od tłustych i ciężkostrawnych potraw. Zamiast tego możemy spożywać sałatki z nowalijkami wprost z naszego ogródka: rzodkieweczką, pomidorkiem, sałateczką, szczypiorkiem, cebuleczką itd. Lato to pora ognia, a zatem według chińskiej medycyny tradycyjnej serca. Dla naszego serduszka zdrowe będzie spożywanie mięsa ryb, a także czerwonych warzyw i owoców oraz kaszy gryczanej i fasoli bogatych w potas. Babie lato to pora ziemi, a więc wedle chińskiej medycyny tradycyjnej żołądka. W tym okresie należy zrezygnować ze słodyczy, aby zbytnio nie przeciążać odpowiadającej żołądkowi trzustki. Konieczne jest spożywanie warzyw, głównie ziemniaków i kapusty oraz picie soku z surowej kapusty lub surowych ziemniaków. Jesień to pora metalu, a więc wedle chińskiej medycyny tradycyjnej jelita grubego i płuc. W tym okresie należy spożywać dużo warzyw z rodziny cebulowych, w tym cebuli (Alium cepa) i czosnku (Alium sativum). Warzywa te są zbawienne dla jelita grubego, ponieważ regulują jego pracę, a także zawierają kwercetynę bioflawonoid zwiększający odporność organizmu, dzięki czemu nie zapadamy na choroby oskrzeli i płuc. Poza tym w tym okresie konieczne jest dostarczanie organizmowi naturalnego błonnika. Zima to pora wody, a więc wedle chińskiej medycyny tradycyjnej nerek i pęcherza moczowego. W tym okresie nie należy dużo pić, aby nie obciążać płynem wyżej wspomnianych narządów. Jest to zdecydowanie pora, w której musimy dostarczyć organizmowi ciepła, a nic tak go nie dostarcza jak spożywanie mięsa i to głównie mięsa drobiu, choć nie wykluczone jest czerwone mięso wieprzowe i wołowe. Temu samemu służy spożywanie gorących potraw, a także dań pikantnych. Tak w skrócie wygląda 5 przemian w kuchni. Wiele na ten temat można się też dowiedzieć z publikacji Anny Czelej - Pięć przemian w kuchni wegetariańskiej. Pozdrawiam dany
|