Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Gru 06, 2019 11:12 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bakłażan z grilla
PostWysłany: Wto Maj 21, 2019 9:51 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Maj 21, 2019 9:41 am
Postów: 8
Macie jakis dobry przepis na grillowane baklazany?


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Bakłażan z grilla
PostWysłany: Pon Wrz 02, 2019 8:24 am 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Lip 24, 2019 2:18 pm
Postów: 25
Miejscowość: Szczecin
- 1 bakłażan
- sól
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- pieprz do smaku
- ulubiony ser (feta, mozzarella, pleśniowy, kozi)
- koperek do posypania

Bakłażana dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym kroimy w 2-centymetrowe plastry (nie musimy obierać go ze skórki, w której kryje się dużo aromatu).

Następnie solimy z obu stron i odkładamy na ręcznik papierowy na około 15 minut. Sól wyciągnie z bakłażana gorzki sok oraz sprawi, że będzie bardziej miękki. Następnie plastry płuczemy i osuszamy.

Do pół szklanki oliwy z oliwek dodajemy przyprawy i zioła. Składniki możemy dobierać według uznania. Sprawdzoną i smaczną mieszanką jest tymianek, oregano, pieprz, sól i bazylia (wszystkiego po jednej szczypcie) oraz pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie (po 1 szczypcie pieprzu, dwie szczypty ziół).

Plastry bakłażana kładziemy na grillu, smarujemy mieszanką (co jakiś czas czynność powtarzamy). Grillujemy przez około 8 minut do momentu, gdy bakłażany uzyskają odpowiednią miękkość.

Na grillującego się bakłażana (gdy zmięknie) możemy położyć różne rodzaje serów: feta, mozzarella, ser pleśniowy czy ser kozi. Całości nie zdejmujemy z rusztu jeszcze przez 2 minuty.

Gotowe bakłażany przekładamy na talerze. Posypujemy siekanym koperkiem.

Wszystko jest ze strony beszamel.se.pl. tanie a drobre rzeczy.. sama tak robiłam ostatnio bakłażana z tego przepisu i palce lizać


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności