Tym razem przepis ode mnie na lekki deser po niezbyt lekkich daniach świątecznych
Galaretka grejfrutowa
2 galaretki wiśniowe w proszku
2 czerwone grejfruty
1 cytryna
5 łyżek syropu malinowego
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej w przepisie podanym na opakowaniu, schładzamy w lodówce.
Wyciskamy sok z grejfrutów, zostawiając kilka cząstek do dekoracji. Dodajemy sok z połowy cytryny i syrop z malin.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć łączymy ją z sokiem.
Wysoką formę przepłukujemy wodą, wlewamy do niej galaretkę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Tuż przed podaniem formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć galaretkę na dekoracyjny talerz udekorowany plasterkami cytryny i cząstkami grejfruta. Galaretkę najlepiej kroić nożem zanurzonym wcześniej w ciepłej wodzie.