Jak wiadomo lato to sezon na grillowanie. Jednak nie wszystkie potrawy upieczone na świeżym powietrzu, nad rozżarzonymi węgielkami są zdrowe dla naszego organizmu. Głównie przez niewłaściwe przyprawy i ogromną ilość tłuszczu. Dlatego warto wypróbować przepisy podane tutaj: http://www.medme.pl/artykuly/-grilluj-na-zdrowie-5-przepisow-na-zdrowego-grilla,3004782,1.html Oto jeden z nich:
Schab z grilla marynowany w ziołach Składniki: 1/2 kg schabu 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka siekanego tymianku kilka listków rozmarynu pieprz, sól
Przygotowanie: Schab pokrój w cienkie plastry. Przeciśnij czosnek przez praskę i rozetrzyj z połową łyżeczki soli. Dodaj papryki, olej i zioła. Mięso zalej marynatą i odstaw do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu piecz mięso na grillu kilka minut z każdej strony.
|