Kochani, czy macie jakieś pomysły na dobry jogurt domowy ?
Ja od 7 miesięcy jem jogurt L+ i kefir dr Kempisty na mlekach sojowych i kokosowych, gdyż jestem uczulony na mleko zwierzęce. Schudłem 26kg w 7 miesięcy. Poprawił mi się stan moich jelit.
Robi się taki jogurt w prosty sposób. 1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80˚C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek). 2. Przelewamy mleko od naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-studzimy do temp.42˚C . Dodajemy żywe kultury np Jogurt L+ dr Kempisty lub Kefir i pozostawiamy w cieplym miejscu np jogurtownica czy w garnku z ciepłą wodą lub w pobliżu kaloryfera. im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność. Podczas fementacji unikać wstrząsów naczynia. 3. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania. 4. Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Bakterie można kupić w sklepach z ze zdrową żywnością np. w ecorecepta.pl Taki jogurt ma dużo właściwości zdrowotnych.
Może znacie jakieś inne szczepy bakterii? Czekam na wasze doświadczenie przy robieniu domowych jogurtow.
Pozdrawiam. Józek
|