Zebrane przepisy dla grupy krwi B, skopiowane z wątku "Dieta zgodna z grupą krwi"
"Surówka piękności"
Ok. 2 duże łyżki płatków owsianych (są bardzo wskazane dla mojej grupy krwi) zalewam na noc ok. 6 łyżkami niegazowanej wody mineralnej. Rano dodaję:
sok z ok. połówki cytryny
1 łyżkę mleka lub naturalnego jogurtu
1 łyżkę startych orzechów włoskich
trochę świeżych owoców (w zimie to 2 tarte jabłka lub kawałek banana a teraz to wybrane owoce sezonowe np. maliny, jagody, brzoskwinie, co kto lubi). Mieszam dokładnie wszystkie składniki i gotowe.
Zamiast świeżych owoców można też użyć owoców suszonych - polecam suszone morele, rodzynek, fig albo daktyli. Suszone owoce trzeba oczywiście wcześniej pokroić i namoczyć – najlepiej wraz z płatkami zalać wodą na 12 godzin.
Polecam tę surówkę, jest bardzo smaczna i zdrowa
sałatka z cykorii:
- 150 g cykorii
- pół jabłka (najlepiej aby było winne)
- pół grejpfruta
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- trochę rodzynek, migdałów, łuskanych orzechów włoskich
Sos:
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pól łyżki soku cytrynowego,
- odrobina cukru, sól
Cykorie umyć, osączyć, podzielić na pojedyncze listki. Każdy listek przeciąć na pół.
Owoce dokładnie umyć. Jabłko pokroić na drobne części, skropić
sokiem cytrynowym. Pomarańcz i grejpfrut obrać i pokroić na grube kawałki.
Rodzynki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze
skórki. Orzechy pokruszyć.
Sos:
Rozetrzeć cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę z oliwek,
wymieszać. Do sosu dodać osączone rodzynki i pokruszone orzechy.
Cykorię, jabłka oraz kawałki pomarańczy i grejpfruta włożyć do salaterki.. Wymieszać, polać sosem, wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Przed podaniem posypać migdałami.
Sałatka z ananasem - pół świeżego ananasa
- cukinia
- 20 dag fileta z indyka (duszonego lub pieczonego)
- pół szklanki jogurtu
- zioła
- sól
Cukinię przekroić na pół, wrzucić na ok. 3 minuty do osolonego wrzątku, wyjąć, ostudzić, następnie pokroić w niewielką kostkę. Ananas też pokroić w niewielką kostkę, połączyć z cukinią i mięsem.
Przyprawić sałatkę do smaku ziołami i solą.
Posolić jogurt, polać nim sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać schłodzoną.
Filet z indyka z ananasem Składniki:
- 25 dag fileta z indyka
- strąk papryki czerwonej
- 15 dag strączków zielonego groszku
- 1 świeży ananas
- sos sojowy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki
Sposób wykonania:
Strączki groszku i paprykę dokładnie umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słomkę.
Mięso opłukać a następnie pokroic w paski.
Ananas obrać , pociąć na kawałki.
Rozgrzać olej w woku lub na głębokiej patelni, wrzucić paprykę i smażyć 3 minuty. Dodać strączki groszki oraz ananas i smażyć następne 3 minuty. Dodać mięso, dusić jakiś 5 minut, na koniec przyprawić sosem sojowym.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i zagęścić potrawę. Potrawę serwujemy na gorąco.
Brokuły zapiekane Składniki:
- 300 g brokułów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka mąki
- pół łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml chudego mleka
- 50 g pieczarek
- szczypta tymianku
- mielony pieprz, sól
Przygotowanie:
Z umytych brokułów odciąć różyczki od łodyg. Łodygi obrać i pokroić na małe kawałki. Różyczki ułożyć w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze a łodygi w środkowym. Gotować na parze od 30 do 40 minut (czym świeższe brokuły tym krócej trzeba je gotować). Piekarnik nagrzać do temp. 180 C.
Obraną cebulę pokroić na plasterki. Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, następnie umieścić w nim cebulę oraz tymianek. Ciągle mieszając smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Posypać mąką i szybko wymieszać trzepaczką. Dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Oczyścić pieczarki, pokroić na plasterki, dodać do sosu i zagotować. Następnie sos zmiksować, doprawić pieprzem i solą do smaku, przecedzić przez gęste sitko.
Łodygi brokułów włożyć do osobnego naczynia i wymieszać z ½ sosu, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć różyczki brokułów główkami do góry, polać resztą sosu. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. Smacznego!!!
Sałatka z brokułów z serem feta Składniki:
- 450 g brokułów mrożonych
- 200 g sera feta
- masło
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Brokuły gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody przez ok. 4 minuty, następnie osączyć i odstawić do ostygnięcia. Płatki migdałowe przyrumienić delikatnie na maśle. Pokroić ser feta w grubą kostkę. Brokuły wymieszać z płatkami migdałowym i posypać na wierzchu serem.
Sałatka z brokułów i fasolki szparagowej Składniki:
- 3 różyczki brokułów
- 250 ml fasolki szparagowej
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, zmielony pieprz
- mała fioletowa cebula
- natka pietruszki do posypania sałatki
Sposób przygotowania:
Brokuły podzielić na drobniejsze kawałki, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, następnie gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody nie dłużej niż 4 minuty. Po ugotowaniu wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. Fasolkę ugotować, osączyć, przełożyć do dużej salaterki i wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać pokrojoną cebulę, następnie dodać brokuły, skropić niewielką ilością soku z cytryny. Posypać całość natką pietruszki. Sałatka powinna mieć pokojową temperaturę. Smacznego!!!
Makaron penne z brokułami (nie podaję dokładnej wagi składników bo zawsze daję na oko, poza tym jak ktoś się odchudza może dać mniej makaronu a więcej brokuła )
Składniki:
- makaron penne (ukośnie ścięte rurki)
- różyczki brokuła
- kilka dużych ząbków czosnku
- oliwa z oliwek (pierwszego tłoczenia)
- świeżo mielony pieprz do smaku
- trochę masła oraz świeżo tarty parmezan do posypania gotowej potrawy
Ugotować makaron al dente. Różyczki brokuła blanszować ok. 7 minut. Czosnek posiekać w cienkie plasterki, następnie zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać makaron, posypać pieprzem i smażyć przez 2 min. stale mieszając. Dodać brokuł i smażyć następne 2 min. poruszając patelnią. Przełożyć potrawę na talerz, na wierzch nałożyć trochę świeżego masła (jak ktoś lubi), całość posypać parmezanem.
POTRAWKA Z ŁOSOSIA Składniki:
- filet z łososia (świeży, niewędzony) – ćwiartka ryby, średniej wielkości (może być więcej)
- 1 duży por sałatkowy (grupa 0 bez pora, zamiast niego 2 cebule),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży seler,
- 2 marchewki duże,
- 2 pietruszki duże, albo 1 pietruszka i 1 pasternak ( bardziej aromatyczny i słodszy od pietruszki),
- koniecznie około 2 cm świeżego imbiru, imbir suszony (dodaje pikanterii), bazylia suszona, sól najlepiej morska, sos sojowy tamari , pieprz lub mielone ziele angielskie (to w zależności od posiadanej grupy krwi).
Por, cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę kroimy na kawałki, kształt według fantazji, seler można w większą kosteczkę (1cm na 1cm), wtedy będzie udawać ziemniaki. Ogólnie nie należy bardzo jarzyn rozdrabniać, potrawa zyska wtedy na atrakcyjnym wyglądzie. Do jarzyn dodajemy imbir mielony, bazylię, sól, utarty świeży imbir, olej z pestek winogron i niewielką ilość wody. To wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut, pilnując by zawsze w rondlu była woda. Kroimy filet z łososia w kostkę (raczej większą) i dodajemy go do jarzyn już po odstawieniu ich z ognia, doprawiamy sosem tamari i dajemy potrawie odpocząć przez parę minut. Potem pozostaje już delektować się smakiem i czerpać zdrową energię z naszego kulinarnego dzieła.
Można to samo zrobić z dorszem, ale ja wolę łososia, bo daje potrawie wyrazisty smak ryby, co w połączeniu z resztą składników, tworzy dla mnie wyśmienitą całość.
Dla nadania bardziej zwartej konsystencji, można dodać odrobinę mąki orkiszowej.
Dorsz z rozmarynem Składniki
- 15 dag surowego dorsza
- świeży sok z jednej limonki
- 2 plasterki świeżej limonki
- drobno pokrojona gałązka rozmarynu
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Dorsza skrapiamy świeżym sokiem z limonki, układamy na folii aluminiowej, posypujemy rozmarynem, doprawiamy do smaku pieprzem. Na rybie układamy 2 plasterki limonki, zawijamy folię. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut.
Filet z indyka z rozmarynem Składniki
- ok. 25 dag fileta z indyka
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół papryki
- sól, pieprz do smaku
- drobno pokrojone gałązki rozmarynu (ja biorę 2)
Sposób przygotowania
Czosnek rozdrobnić, wymieszać z pokrojonym rozmarynem i oliwą. Tą marynatą posmarować indyka. Odstawić na kilkanaście minut, następnie włożyć do formy, dodać plastry cebuli, kawałki papryki oraz sól i pieprz do smaku. Piec w piekarniku przez około 30 minut
Arabska ryba pieczona- 1 duży halibut lub sieja (120-160 dag),
- sól i pieprz do smaku,
- 1/4 szklanki soku cytrynowego,
- 2 łyżki stołowe oleju z oliwek,
- 2 duże cebule posiekane,
- olej z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Umyj rybę i dokładnie osusz. Posyp solą i polej sokiem cytrynowym. Pozostaw w zalewie na 30 minut. Odsącz rybę, wysmaruj olejem i ułóż na rondlu. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie posyp posiekaną cebulą przyprawioną olejem z oliwek. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika do czasu, kiedy ryba będzie krucha krucha (ok. 30-40 minut). Podawaj rybę na talerzu przystrojoną pietruszką i plastrami cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.
Jabłka pieczone Składniki:
- 4 duże kwaskowate jabłka
- pół szklanki obranych pokrojonych i uprażonych migdałów
- trochę pokruszonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu gryczanego (ale może być też inny)
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka soku jabłkowego
- trochę masła
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać migdały z cukrem, miodem, skórką cytrynową i imbirem. Dodać jogurt (często używam jogurt firmy Klimeko, 8 %, jest super, doskonale zastępuje mi śmietanę w kuchni) i odstawić na pół godziny, co jakiś mieszać czas by cukier się rozpuścił. Rozgrzać piekarnik do 175°C Wydrążyć i usunąć gniazda nasienne z jabłek. Każde jabłko naciąć płytko dookoła w najszerszym miejscu żeby nie pękło w czasie pieczenia, ułożyć jabłka w szklanym żaroodpornym naczyniu i nadziać przygotowaną wcześniej masą orzechowo-migdałowo-jogurtową. Do naczynia wlać sok jabłkowy. Posmarować masłem arkusz folii aluminiowej, luźno ułożyć go na jabłkach stroną z masłem do dołu. Piec około godziny, a potem zdjąć folię i piec jeszcze ok. 20 minut. Podawać gorące, z jogurtem naturalnym (polecam Klimeko).
Surówka z czarnej rzepy i ananasa - 25 dag czarnej rzepy
- 1 marchewka
- pół świeżego ananasa
- sok z połówki małej cytryny
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- ok. 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Obraną i umytą rzepę zetrzeć na tarce, lekko posolić, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na ok. 10 minut.
W tym czasie pokroić w kostkę ananasa, zetrzeć na tarce marchew.
Sok jaki powstał z utartej rzepy odsączyć.
Ananasa, marchew i odsączoną rzepę umieścić w salaterce, polać jogurtem, lekko posłodzić, dokładnie wymieszać.
Jeśli nie mamy świeżego ananasa można go zastąpić takim z puszki (w tym wypadku potrzeba ok. 1/3 puszki)
Surówka z marchwi, jabłka i ananasa Składniki:
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 3 plastry świeżego ananasa
- 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kiełków brokuła
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Marchew i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i kiełkami (ja dodaję kiełki brokuła bo najbardziej je lubię ale mozna wypróbować też jakiś inne), a następnie polać sokiem z cytryny i oliwą. Ananasa pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze startym jabłkiem i marchewką, przełożyć do salaterki, polać całość jogurtem i posypać pokruszonymi orzechami.
Surówka z selera i marchewki - jabłko
- marchew
- seler
- brzoskwinia (najlepiej świeża, jak nie ma to z puszki)
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- trochę naturalnego jogurtu (ja biorę niedużo a moja przyjaciółka cały kubeczek, jak kto lubi dlatego nie podaje dokładnej ilosci)
- trochę rodzynek, posiekanych orzechów włoskich, startych migdałów
sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Jabłko, marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zaraz skropić sokiem z cytryny., dodać rodzynki, orzechy, migdały. Wszystkie składniki umieścić w salaterce, wymieszać z jogurtem i od razu serwować.
Selerowo-śliwkowa - 1 seler
- ok. 10-15 dag śliwek (mogą być świeże, suszone albo mrożone)
- pół cebuli
- odrobina soku z cytryny
- trochę jogurtu naturalnego
- zielenina do posypania surówki
Seler umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny.
Śliwki pokroić drobno (jeśli mamy suszone to uprzednio namoczyć, a mrożone wcześniej rozmrozić).
Cebulę umyć, obrać i drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając trochę jogurtu naturalnego, całość posypać zieleniną.
Surówka z selera i marchewki Składniki:
- jabłko
- seler
- parę łyżek naturalnego jogurtu
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłko i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki połączyć i wymieszać z jogurtem.
II wariant
Składniki:
- jabłko
- seler
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- trochę oliwy z oliwek
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłko i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę oliwy, wymieszać.
Surówka warzywna z czarną rzepą Składniki
- czarna rzepa
- jabłko
- marchew
- seler
- cebula
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- drobno posiekana natka pietruszki
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Cebulę umyć, obrać i drobno pokroić. Jabłko, marchew, seler i rzepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z jogurtem, posypać natką.
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY Składniki
- 2 średnie czarne rzepy
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić:
Rzepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać trochę soli i pieprzu do smaku oraz jogurt i wymieszać wszystkie składniki.
Surówka z kapusty czerwonej z bakaliami - pół główki małej czerwonej kapusty
- ok. 5 dag rodzynków
- ok. 5 dag moreli suszonych
- ok. 5 dag fig
- ok. 5 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- sok z 1 cytryny,
- sól, cukier do smaku
Kapustę umyć, drobno poszatkować, posolić.
Bakalie umyć, orzechy, morele i figi posiekać.
Składniki wymieszać, dodać oliwę z oliwek, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i cukrem.
Surówka ta świetnie pasuje jako dodatek do potraw z drobiu.
SAŁATKA ZE SZPINAKU Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- 1 mała cukinia
- sok z połówki cytryny
- do przyprawy: czosnek, pieprz sól
Sposób przyrządzania:
Dokładnie przepłukany szpinak wrzucam do rondla z rozgrzaną oliwą, duszę ok. 5 minut, następnie dodaję przekrojoną wzdłuż na połówki cukinię i duszę jeszcze jakieś 7 minut. Na koniec skrapiam sokiem z cytryny, dodaję trochę czosnku, soli i pieprzu. Smacznego!!!
Napój z marchwiowo-pomarańczowy z cytryną: - 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki wody o temp. pokojowej
- 1 szklanka soku z marchwi,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 cytryna
Rozpuścić miód w przegotowanej wodzie, następnie wymieszać z sokiem z marchwi oraz pomarańczy, dodać sok z cytryny. Podawać w szklankach udekorowanych plasterkiem cytryny.
Koktajl grejpfrutowy z zieloną herbatą: - pól szklanki naparu z zielonej herbaty
- 1/4 szklanki soku grejpfrutowego
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki soku z rokitnika
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Pomarańczę kroimy w kostkę, następnie wszystkie składniki miksujemy.
Koktajl jogurtowy z dodatkiem ziół Składniki:
- pół litra jogurtu naturalnego
- pół świeżego ogórka (grupa O musi zastąpic ogórka czymś innym)
- pół ząbka czosnku
- 2 duże łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- świeżo posiekana bazylia i rozmaryn (wg uznania, ja daję niecałą małą łyżeczkę)
- kiełki brokuł
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Umyty i obrany ogórek zetrzeć na tarce. Czosnek rozetrzeć z solą. Jogurt zmiksować z ziołami, natką, kiełkami, czosnkiem i ogórkiem. Doprawić solą i pieprzem, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Koktajl owocowo-jogurtowy: - 1/3 szklanki chudego jogurtu naturalnego
- 1 szklanka truskawek
- 1 gruszka
- 1 kiwi
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wypić zaraz po przyrządzeniu.
Napój imbirowy Składniki:
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- skórka otarta z połówki cytryny
- duży kawałek imbiru
- 3 szklanki wody
- pół szklanki miodu
Wykonanie:
Imbir należy zetrzeć na tarce z geubymi oczkami albo drobno posiekać.
Zagotować wodę, wrzucić do niej drobno rozdrobniony imbir oraz skórkę z cytryny. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty, następnie zdjąć z ognia, ostudzić, przecedzić.
Dodać miód (najbardziej smakowo pasuje spadziowy albo wielosmakowy) i wyciśnięty sok z cytryny do smaku.
Napój można przefiltrować aby był bardziej klarowny, przed podaniem schłodzić w lodówce.
Sok marchewkowo-jabłkowy: 3 średnie marchewki i 2 jabłka należy umyć, obrać i opłukać a następnie wycisnąć przez sokowirówkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu, bo dłużej przechowywany traci cenne witaminy.
Pyszny koktajl na upałSKŁADNIKI
- 60 ml soku z czerwonych winogron
- 20 ml soku z wiśni
- kostki lodu
- niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
PRZYGOTOWANIE
Należy energicznie wymieszać w shakerze wszystkie składniki (łącznie z kostkami lodu), a następnie uzupełnić wodą mineralną.