Występuje w dwóch formach:
1. Jako witamina A, zwana retinolem, znajdująca się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego.
2. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajdująca się zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, który zostaje przetworzony przez naszą wątrobę na witaminę A.
W przypadku stosowania suplementów witaminy A, trzeba uważać bo w takim wypadku łatwo jest ją przedawkować. Może to skutkować bólem głowy, osłabienie, chorobą skóry, a nawet uszkodzeniem wątroby. W niektórych krajach witamina A jest traktowana jako hormon a w związku z tym jest ona w czystej postaci sprzedawana w aptekach tylko na receptę.
Witamina A bierze udział niemal we wszystkich zasadniczych funkcjach naszego organizmu i podobnie jak witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Potrzebuje zarówno tłuszczów, jak i składników mineralnych, aby zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym. Może być magazynowana w organizmie i nie wymaga codziennego uzupełniania. Pod nazwą „witamina A” kryje się wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną charakterystyczną dla tej witaminy. Obecnie w czasie ciąży nie zaleca się zwiększania dawki. Kobietom karmiącym poleca się natomiast dodatkowo 500 RE przez pierwsze sześć miesięcy laktacji i 400 RE przez kolejne sześć miesięcy.
Syntetyczna witamina A jest trudno przyswajalna w przypadku gdy nasz układ trawienny jest zanieczyszczony czy niewłaściwej flory bakteryjnej w jelitach, czyli... w przypadku około 90% ludzi.
Powinno się tą witamine dostarczać do organizmu w postaci karotenoidów. To one są niezbędne dla organizmu i potrzebujemy nie tylko najbardziej znanego beta-karotenu, lecz także alfa-karotenu, luteiny (np. Dla dobrego funkcjonowania oczu), gamma karotenoidu, kapsantyny, zeaksantyny.
Korzyści:
- Udział w procesie widzenia. - Zapobiega kurzej ślepocie. - Zapobiega osłabieniu wzroku. - Pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, wchodzi bowiem w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki. - Witamina A zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej, biorąc udział w tworzeniu śluzu, ważnego czynnika ochronnego nabłonka. Wpływa na syntezę białek, lipidów, hormonów, a szczególnie hormonów tarczycy. - blokuje działalność benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia. - Pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności układu immunologicznego. - Skraca czas trwania chorób. Chroni nabłonek skóry. - Pomaga w usuwaniu plam starczych na skórze. - Bierze udział we wzroście kości, wytarzaniu nabłonka, skóry, włosów, zębów i dziąseł. - Pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek, czyraczności, otwartych owrzodzeń, na które może być stosowana zewnętrznie. - Pomaga w leczeniu rozedmy płuc i nadczynność tarczycy. - Witamina A (retinol) często jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i zmarszczek.
Funkcje:
- Udział w procesie widzenia. - Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. - Korzystnie działa na serce. - Pomaga w zwiększeniu odporności naszego organizmu. - Blokuje działalność benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia. - Retinol oraz jego pochodne są stymulatorami wzrostu. - Usuwa wolne rodniki. - Zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka. - Korzystnie oddziałuje na wzrost kości i włosów.
Profilaktyka:
- Choroby skóry, egzemy, grzybica, łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry. - Alergia skórna. - Rozedma płuc. - Oczy. - Choroby dziąseł i zębów. - Włosów. - Choroba wrzodowa żołądka. - Zaćma. - Katarakta. - Nowotwór. - Nieżyt oskrzeli. - Nadczynność tarczycy. - Miażdżyca. - Jaskra, gruźlica. - Cholesterol. - Szpiczak. - Gronkowiec złocisty i infekcje bakteryjne. - Wirusy. - Choroby układu krążenia. - Zaburzenia menstruacji i bezpłodność. - Prawidłowy rozwój płodu.
Objawy niedoboru witaminy A:
- Kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia. - Zmiany w obrębie skóry, która staje się sucha , łatwo się łuszczy, ulega zrogowaceniu, -pojawia się tzw. gęsia skórka. - Kruche, wolno rosnące paznokcie. - Suche, łamliwe włosy. - Suchość oczu i uczucie pieczenia pod powiekami. - Zaburzenie w funkcjonowaniu barier skórnych i śluzowych sprawia, że organizm staje się - podatny na infekcje. - U dzieci objawem jest także zaburzenie wzrostu i rozwoju,ponieważ witamina A współdziała z hormonem wzrostu. - Brak apetytu. - Zaburzenia płodności. - Przewlekle upośledzonego wchłaniania tłuszczów.
Uszkodzenia dotyczą:
- Oczu. - Kości. - Krwi. - Skóry. - Ośrodkowego układu nerwowego. - Wątroby. - Układu rozrodczego.
Objawy to:
- Osłabienie. - Nudności. - Wymioty. - Ból głowy. - Uszkodzenie skóry. - Zaburzenia psychiczne. - U kobiet zaburzenia miesiączkowania. - Duże dawki witaminy A podawane podczas ciąży mogą wywołać przedwczesną akcję - porodową, a także nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie. - Wzrasta ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dzieci. - Ciężkie uszkodzenia prowadzą do ślepoty. - Uszkodzenie wątroby często dotyczą dzieci , którym przypadkowo podaje się preparaty - przeznaczone dla dorosłych. - Przedawkowanie witaminy A może powodować wzrost ryzyka wystąpienia raka żołądka, -osteoporozy, złamań kości. - Na polepszenie wchłaniania witaminy A wpływa: kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk, obecność tłuszczu. Cynk jest pierwiastkiem koniecznym do uwolnienia witaminy A z wątroby, gdzie zgromadzona jest w postaci materiału zapasowego. Beta karoten chroni witaminę C przed utlenieniem.
Źródła w żywności: Głównym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście duży udział w zaopatrzeniu naszego organizmu w tę witaminę mają również produkty roślinne, które zawierają prowitaminę A tj. karoteny. Najbogatszym źródłem witamina. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Natomiast rekordowa dawka witaminy A znajduje się w wątrobie niedźwiedzia polarnego, w 125 g. zawiera ona dawkę 100 – krotnie przekraczającą dzienne zapotrzebowanie człowieka. Jeśli chodzi o prowitaminę A to bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu i ciemnozielone liście warzyw np. marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Poza tym karoteny są również obecne w mleku krów żywionych na pastwiskach oraz w przetworach uzyskiwanych z takiego mleka.
Dużą ilość witaminy A w 100g zawierają:
Tran - 18000 µg. Wątróbka drobiowa - 9700 µg. Wątroba wołowa - 7280 µg. Olej y wtrobz dorsya - 1800µg Marchew - 1650 µg Natka pietruszki - 990 µg. Żółtko jaj - 770 µg. Dynia - 472 µg.
Ciekawostki:
- Kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne potrzebują mniej witaminy A. - Doustne środki antykoncepcyjne zwiększają witaminę A - Organizm potrzebuje cynku aby wykorzystać zmagazynowaną witaminę A - Kobiety w ciąży i karmiące mogą spożywać witaminę A pod kontrolą lekarza - Cynk zwiększa przyswajanie witaminy A , a selen wspomaga działanie beta-karotenu - Witaminę A należy spożywać w czasie posiłku lub po posiłku, bo wtedy ułatwia się jej -przyswajanie. - Po kilku, kilkunastu dniach spożywania daje efekt przebywania w solarium. - Witamina A jako świetny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami i pomaga w odnawianiu nabłonków w całym organizmie. - Zwalcza pleśnie , których zwykle w naszym organizmie jest nadmiar
_________________ blog.barzwyciezcy.pl - Ka
|