Zakładam oddzielny wątek, gdyż to jakoś nie kojarzy mi się z przepisami na jedzonko
Idąc za tym, że kawa jest dla grupy "A" zalecana, a ja tak niespecjalnie za nią przepadam (zresztą jakiś rok temu zaczęłam dopiero "popijać") Znalazłam w internecie kilka różnych sposobów na jej podanie. Jeszcze wszystkich nie zdążyłam przetestować
Oczywiście
lepsza jest kawa sypana, zaparzana po turecku lub z ekspresu, bo jest tylko mielona, a nie dodatkowo przetworzona jak rozpuszczalna (można przecież nawet samemu zmielić i wie się co się pije)
Mleko używałam do tej pory sojowe i całkiem dobrze smakuje. Kupiłam też ryżowe, więc muszę też spróbować.
Prawie każda kawa z dodatkiem mleka może być podana warstwowo, co na pewno zadziała na zmysł wzroku
A udekorowanie jak kto lubi może być śmietana
lub np ubite mleko sojowe
Podaję prawie wszystkie, ale niestety nie wszystkie są zgodne z grupą krwi. Z ciekawości można "od święta" spróbować czegoś innego, np z alkoholem
Kawa cynamonowa
Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filizanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego. Kawa ma wspanialy zapach i smak cynamonu. Mozna ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objetości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch polożyć piankę z mleka.
Kawa cynamonowa z miodem
Kawę (obojętne czy parzoną czy rozpuszczalną, jak kto woli) zalewamy do połowy szklanki goracą wodą. Słodzimy łyżeczką miodu (najlepszy spadziowy, bo ma najwięcej cennych dla zdrowia składników) i uzupełniamy mlekiem. Na koniec, posypujemy delikatnie cynamonem.
Kawa cynamonowa z miodem warstwowa
łyżka stołowa miodu
ok. 150 ml mleka
filiżanka espresso
cynamon - duża szczypta
Do szklanki wlewamy łyżkę miodu. Gotujemy mleko z cynamonem, żeby było gorące, ale nie zagotowało się. W tym samym czasie przyrządzamy espresso. Najpierw wlewamy mleko z cynamonem do szklanki z miodem. Następnie ostrożnie, najlepiej po ściance naczynia wlewamy espresso, bardzo powolutku, aby za bardzo nie zmieszało się z mlekiem i by powstały piękne warstwy. Dla zwiększenia efektu można udekorować bitą śmietaną i cynamonem. Jeżeli nie chcecie by w kawce pływały kropeczki cynamonu, można dodać cynamon do kawy podczas przygotowywania espresso - wtedy aromat cynamonowy zachowany, ale nic nie pływa
Kawa waniliowa
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
Zaparzyć kawę (pełna szklanka). Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i trzepaczką ubić ( ma powstać pianka). Do dwóch filiżanek wlać po połowie kawę i mleko.
Jak ktoś nie pija kawy słodzonej to można zastosować laskę wanilii przy zaparzaniu. Dobrej jakości wanilia jest mięsista i miękka, a najbardziej aromatyczny jest jej środek, który można wydobyć przekrawając ją na pół i wydobywając miąższ nożem, lub po prostu przekroić i wrzucić do wrzątku.
Kawa na mleku
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
szklanka gorącego mleka,
2 łyżeczki miodu,
W celach bardziej wystawnych bita śmietana i kakao do posypania
Zaparzyć kawę gorącym mlekiem dodac miód, można udekorowac bita śmietaną. Jest przepyszna, poniewać zawiera w sobie smak kawy z dzieciństwa (z racji mleka) i zarazem nutkę gorzkiej, prawdziwej kawy. Robiłam ją też z pianką najpierw rozcierając miód i kawkę na dnie kubeczka. Podobno wychodzi śliczna pianka.
Kawa z kardamonem
Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej (chyba że mamy mielony). Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy psuje smak.)
Kawa z imbirem
2 filiżanki kawy
2 łyżeczki miodu
2-3 szczypty imbiru
mleko lub bita śmietana
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Kawa korzenna
Do parzenia kawy dodać przyprawę korzenną (taką jak do wina grzanego). Najlepiej wymieszać ze świeżo zmieloną kawą.
Kawa korzenna II
2 łyżeczki zmielonej kawy
1 kawałek skórki pomarańczowej
1 kawałek skórki cytrynowej
5 małych goździków
1 łyżeczka zmielonych orzechów
1/4 łyżeczki kardamonu
Do filtra na dno wrzucić skórkę pomarańczową i cytrynową, goździki, pokruszny kardamon, nasypać kawę i zalać wrzątkiem.
Rozlewać do ogrzanych filiżanek, z wierzchu posypać mielonymi orzechami.
Kawa korzenna III (przyprawy)
2 szklanki wody
4 łyżeczki kawy mielonej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
4 goździki
cukier/miód/słodzik
zagotować wode, dodać kawe, imbir, cynamon, goździki- gotować 2 min. przelać przez siteczko do ładnych szklanek, dosłodzić wg. wyboru i uznania, udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem
Kawa karmelowa
4 łyżki cukru
1 szklanka wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być np. Ricore)
1/2 szklanki pełnotłustego mleka
zmielony cynamon
Na patelnię wsypać 3 łyżki cukru i podgrzedwać na małym ogniu, wolno mieszając, aż cukier się rozpuści. Prażyć do momentu, aż karmel będzie miał ciemnozłoty kolor. Powoli dodać wodę i dokładnie wymieszać. Oddzielnie wymieszać kawę z pozostałym cukrem. Dodać gorącą wodę z karmelem. Mieszać, aż składniki się połączą. Ubić mleko na pianę. Do filiżanek wlac kawę, ostrożnie dodać mleko, posypać cynamonem.
Kawa z capuccino
4 filiżanki pełnego mleka
4 kostki gorzkiej czekolady
4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
bita śmietana
utarta czekolada
Filiżanki , w których podamy kawę, trzymamy we wrzącej wodzie. Mleko podgrzewamy do momentu wrzenia, nie dopuszczając do zagotowania, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier i kawę. Składniki dokładnie mieszamy, aż całość lekko się spieni. Na wierzchu powinna utworzyć się lekka pianka.Gorący płyn wlewamy do wygrzanych filiżanek, przybieramy porcją bitej śmietany, posypujemy obficie utartą czekoladą. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Kawa a'la capuccino
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
dwa żółtka,
mleko i cukier wg uznania.
Zalać kawe do polowy szklanki, dodać ubite na kogiel-mogiel żółtka z cukrem i uzupełnić mlekiem. Posypać szczyptą kakao lub wiórkami czekolady.
Kawa mrożona
Składniki:
- 2 jaja
- 2 żołtka
- 15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- wanilia
- 1 łyżka kawy
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną.
Kawa tropicana (ananasowa)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200ml zimnego mleka
100ml soku ananasowego
2 kulki lodów waniliowych lub śmietankowych
parę kostek lodu (niekoniecznie)
cukier puder wg uznania
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do szklanek. Ozdobić kawałkami ananasa. Można udekorować bitą śmietaną
Kawa frappe
2/3 szklanki kawy,
cukier,
(ewentualnie mleko),
6 kostek lodu,
gałka lodów waniliowych lub łyżka bitej śmietany
Zaparz kawę i lekko ją osłódź. Jeśli lubisz dodaj także trochę mleka. Ochłódź. Do wysokiej szklanki wrzuć 6 kostek lodu, zalej kawą. Na koniec dodaj gałkę lodów waniliowych lub łyżkę bitej śmietany.
Kawa pięciu przemian
tyle czarnej kawy ile Wam potrzeba na zaparzenie porcji
szczypta soli
szczypta cynamonu
kropelka wody
odrobinka miodu
szczypta imbiru
1. Zaparzyć kawę (najlepeij w takim specjalnym czajniczku, żeby nie było fusów)
2. dodać po kolei szczyptę soli, imbiru, cynamonu,odrobinę miodu i kropelkę wody
3.Zamieszać
Kawa amarello
Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej
Spanish coffee
50 ml koniaku
50 ml Kalhua (Mexicky likier)
100 ml goracej, mocnej kawy
Wszystkie skladniki podgrzewamy. Podajemy w wysokich szklankach lub pucharkach. Przybieramy bita smietana. Goraca kawe pijemy slomka
Kawa po cesarsku
1 żółtko
1 łyżka miodu
2 łyżki koniaku
2 łyżki słodkiej śmietanki
Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.
Kawa meksykańska
60 ml tequili
120 ml gorącej, mocnej kawy
łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.
Kawa hawajska
30 ml rumu Malibu
150 ml gorącej kawy
bita śmietana lub łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.
Kawa karaibska
szczypta cynamonu
120 ml gorącej kawy
bita śmietana
30 ml mleka
45 ml rumu
1 łyżeczka cukru
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.
Kawa z whisky
Puszka skondensowanego mleka,
kilkanaście kostek lodu,
4-5 łyżek whisky (najlepszy jest Jameson)
2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Wszystkie składniki zmiksować razem i podawać w kubeczkach ozdobionych bitą śmietaną i rodzynkami. Smakuje doskonale. Można to traktować jako zimny deser lub alkoholowy napój kawowy, ale wtedy dodajemy wiecej whisky.
Kawa karnawałowa
2 filiżanki espresso
2 małe kieliszki koniaku
2 łyżeczki brązowego cukru
świeża bita śmietana
Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych.
Xocolatl
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady czarnej
1/2 l mleka
50 g cukru
2 gozdziki
szczypta wanilii
szczypta startej galki muszkatolowej
kawalek cynamonu
- do garnuszka wsypac cukier, dodac przyprawy / bez galki muszkatolowej /, mleko, zagotowac
- wylaczyc gaz, przykryc i odstawic na pol godziny
- przefiltrowac
- znowu postawic na ogniu, dodac czekolady i stopic je nie dopuszczajac do zagotowania / mozna zastosowac kapiel wodna /
- podac scierajac troche galki muszkatolowoej na wierzch
- Aztekowie lubili pic ten napoj na zimno, Maya na goraco
Kakao Azteków
pół litra mleka
4 łyżki gorzkiego kakao,
łyżka miodu (lub dziw jeśli ktoś lubi słodyć)
szczypta chili,
2 szczypty cynamonu
1 duża laska wanilii
szczypta gałki muszkatołowej.
Grzejemy mleko z wanilią, dodajemy miód i rozprowadzone odrobiną wrzątku kakao, dodajemy resztę przypraw
Herbatka z imbiru
Centymetr obranego i utartego korzenia imbiru zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 min. przecedzić, dodać łyżeczkę miodu i pić małymi łykami. Zamiast świeżego imbiru można użyć łyżeczkę sproszkowanego. Herbatkę popijać w ciągu dnia przed posiłkami.
Aromatyczny napar imbirowy z mlekiem
ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,
miód,
mleko
Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Podawać w filiżankach