Ziarna soi zawierają nawet do 40% wartościowego białka o składzie aminokwasów najbardziej zbliżonym do białka mięsa. Białko to nie jest jednak pełnowartościowe. Aby w pełni je wykorzystać należy produkty sojowe spożywać z innymi ziarnami bogatymi w białko np. z ryżem lub owsem.
Prowadzone badania wskazują na możliwość wykorzystania soi do produkcji wyrobów dietetycznych zmniejszających ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, miażdżycę, osteoporozę.
Soja zawiera fitoestrogeny (głównie genisteina i daidzeina) czyli estrogeny pochodzenia roślinnego, które mogą zakłócać kobiecy cykl menstruacyjny. Producenci sojowej żywności promują ją jako skuteczne antidotum na ataki gorąca i osteoporozę towarzyszące menopauzie oraz jako ochronę przed chorobami krążenia i nowotworami o podłożu hormonalnym. Pogląd ten potwierdzają dane statystyczne, które wskazują, że zapadalność na te choroby jest mniejsza we wschodniej Azji, gdzie spożycie soi jest wysokie.
Soja nie jest wolna od cech niekorzystnych. Jedną z nich jest możliwość wywołania alergii. Poza tym zawiera ona związki należące do tioglikozydów, które przy dłuższym stosowaniu mogą powodować powstanie wola tarczycy. Dotyczy to ziaren surowych – gotowanie zmniejsza o 30 proc zawartość szkodliwych substancji.
Zdecydowana większość soi oferowana na polskim rynku to soja genetycznie modyfikowana (GMO). Żywność modyfikowana genetycznie budzi wiele kontrowersji. Jej przeciwnicy wskazują, że jedzenie zawierające GMO może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, poprzez: - działanie rakotwórcze, - działanie alergizujące, - osłabianie układu odpornościowego, - zwiększenie oporności ludzi na antybiotyki, - przyczynianie się do otyłości, - wpływanie na zaburzenia rozwojowe u dzieci i młodzieży. Jak dotychczas nie ma jednoznacznych dowodów na szkodliwość żywności genetycznie modyfikowanej. Nie można również dać 100% pewności, że żywność zawierająca GMO nie wpłynie szkodliwie na nasze zdrowie, gdyż nie wiadomo, jakie długofalowe skutki może ona powodować.
Wnioski Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy soja wpływa korzystnie na zdrowie czy wręcz przeciwnie. Każdy powinien sam wyrobić sobie osąd w tej sprawie. Nadmiar spożywanych produktów sojowych może spowodować zaburzenia w organizmie, ale soja spożywana z umiarem nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Dawka bezpieczna dla człowieka wynosi 20-25 g na dzień (0,5 litra napoju sojowego zawiera 15 g białka, budyń sojowy – niecałe 10 g).
_________________ Zapraszam na bloga o zdrowym od
|