Witam
Urynoterapia wychwalana jest m in przez Elżbietę Cybulską, autorkę wielu publikacji i artykułów na temat związany z naturalnymi metodami leczenia. Ja jednak nie wierzę by mocz stosowany parenteralnie czyli do wewnątrz ciała mógł w jakikolwiek sposób pomóc. Bądź co bądź w końcu to wydaliną zawierająca substancje toksyczne dla organizmu. Niemniej jednak dość nietypowym składnikiem ludzkiego moczu jest substancja o działaniu podobnym do alantoiny, czyli związku posiadającego właściwości gojące i używanego w leczeniu chorób skórnych, czego przykładem jest krem Alantan. To tłumaczyłoby parexteralne stosowanie moczu (zewnętrzne). Płukanie roztworem wody utlenionej i soli fizjologicznej ma sens, a wykorzystywane jest przez medycynę hinduską tzw kryja joga, czyli joga oczyszczająca. Roztwór musi być ciepły i nie drażnić śluzówki. O wzmocnieniu odporności już tu pisałem. Jednak warto przy tej okazji wspomnieć o diecie eliminacyjnej, rotacyjnej i addycyjnej według Ewy Witoszek i Danuty Myłek. Otóż zgodnie z ich koncepcją powstawanie schorzeń infekcyjnych układu oddechowego, chorób układu pokarmowego, łącznotkankowego, mięśniowego i skórnych ma swoje implikacje w stosowaniu złej monoskładnikowej diety opartej na tylko jednym lub dwu szlakach metabolicznych. Jest to trochę zawiłe więc już spieszę tłumaczyć. Jeden szlak metaboliczny wiąże się ze spożywaniem tylko jednej grupy produktów, na przykład grupy węglowodanowej czy grupy białkowej. Do grupy węglowodanowej należą na przykład najbardziej szkodliwe zboża jak pszenica, żyto, owies i jęczmień, a także słodycze, czy owoce. Do grupy białkowej należą mięsa takie jak wieprzowina, czy produkty mleczne. Zdaniem Witoszek te wszystkie wymienione składniki mogą być sprawcą wymienionych wyżej schorzeń a szczególnie infekcji, astmy, chorób układu pokarmowego, na przykład nadkwasoty, czy refluksu, objawów jelitowych, schorzeń reumatoidalnych, a także wysypek, czy zmian rumieniowo-zapalnych skóry. Dlatego aby do tego nie dopuścić trzeba dokonać odpowiednich zmian w sposobie odżywiania i temu służą właśnie wspomniane diety. Dieta eliminacyjna krótko mówiąc polega na eliminowaniu całej grupy pokarmowej, na przykład węglowodanów (produkty zbożowe, szczególnie glutenowe, czy pieczywo białe i ciemne), czy produktów mlecznych (mleko, żółty ser, topiony ser, maślanka itd). Oczywiście eliminacja trwa określony czas ok tygodnia czasu (dieta rotacyjna), a po tym czasie, gdy organizm się oczyści przeprowadzamy tzw prowokację - na przykład pijemy szklankę mleka, lub jemy kanapkę z serem i sprawdzamy w ten sposób czy nie ma nawrotów choroby. Jeśli takowe są musimy odstawić szkodliwe produkty nawet na pół roku do czasu przestawienia się organizmu. W ten sposób można wyleczyć większość występujących schorzeń. Dieta addycyjna Danuty Myłek polega na dołączaniu do spożywania jednej grupy pokarmowej (szkodliwej dla nas) grupy innej (nieszkodliwej). Na przykład, jeśli spożywamy produkty glutenowe dodajmy do nich produkty bezglutenowe typu proso, czy kukurydza. W ten sposób te ostatnie wyprą z diety te pierwsze. Drugi przykład - jeśli spożywamy mięso wieprzowe - jeden rodzaj białka szkodliwego, spróbujmy dołączyć do tego mięso wołowe, czy drobiowe aż do wyparcia pierwszego produktu. I wreszcie jeśli spożywamy więcej produktów mlecznych (szkodliwych), to spróbujmy dołączyć do tego kefiry, czy jogurty naturalne z probiotycznymi szczepami bakterii, aż do wyparcia tych pierwszych. Zła dieta korytkowa (spożywanie zbyt dużej ilości białek), czy pastwiskowa (spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów) prowadzić może do negatywnych reakcji organizmu - zapalenie infekcyjne górnych i środkowych dróg oddechowych, nadproduktywność śluzu. Dlatego chociażby warto pomyśleć o zmianie diety na optymalną, w której spożywamy optymalne ilości białek, cukrów i tłuszczu - w przypadku białek ok 1-1,5g na kg masy ciała, na dobę, w przypadku cukrów ok 0,5-0,8g na kg masy ciała na dobę oraz w przypadku tłuszczów ok 2-2,5g na kg masy ciała na dobę. Podstawowym źródłem energii powinny byc, jak z tego wynika tłuszcze, a zwłaszcza tłuszcze zwierzęce. W ten sposób wyprą one szkodliwe węglowodany. Pozostaje tylko odpowiedzieć na pytanie w jakim czasie organizm negatywnie zareaguje na spożywanie danej grupy pokarmowej. I tak najwcześniej zareaguje skóra bo w ok 1-8 godzin po spożyciu, na drugim miejscu plasuje się układ pokarmowy ok 6-12 godzin, na trzecim miejscu mamy układ oddechowy ok 12 godzin po spożyciu i wreszcie na czwartym miejscu układ łącznotkankowy i mięśniowy ok 12-24 godzin. Dokładnie tyle czasu powinna trwać nadmieniona prowokacja. Pamiętajmy i uczmy się od dzieci, które zazwyczaj preferują różnoraki pokarm przecierający różne szlaki metaboliczne. To pozwoli nam zachować długie zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne, jak bowiem głosi stara grecka zasada - in sana corpora, sana spiritus - w zdrowym ciele zdrowy duch. Pozdrawiam serdecznie dany
|