WITAM !!!
Należy pamiętać , że antybiotyk jest METABOLITEM czyli produktem przemiany materii grzybów ( pleśni).
Odkryte przez prof. FLEMINGA w 1929 r. wydawały się zbawienne dla ludzkości , tym bardziej , że były to czasy masowych zachorowań na gruźlicę. Rzeczywiście uratowały życie tysiącom ludzi. Prof. FLEMING OSTRZEGAŁ JEDNAK przed ubocznymi działaniami antybiot. , lecz mimo to zaczęto je stosować na olbrzymią skalę.
Dodatkowo trzeba podkreślić ,iż antybiotyk Fleminga ?wyprodukowany? przez DZIKO ŻYJĄCEGO PĘDZLAKA MA NIEWIELE WSPÓLNEGO ZE WSPÓŁCZEŚNIE STOSOWANYMI ANTYBIOTYKAMI.
Te współczesne są produkowane z grzybów mutantów , tak pozmienianych genetycznie , że wydzielają około 300 razy więcej antybiotyku.
Rzadko kto wie , jak się je produkuje.
W zbiornikach o pojemności wielu tysięcy litrów przygotowuje się pożywkę w postaci wodnego roztworu węglowodanów ? mąki pszennej , ziemniaczanej i cukru. Po doprowadzeniu jej do temp. 70 stopni ( czyli 21,1 C )dodaje się specjalne , laboratoryjnie wyselekcjonowane , zmutowane szczepy grzybów , które wytwarzają wymagane rodzaje antybiotyku.
Zbiorniki przez kilka godzin przerastają grzybnią . Zwróćcie uwagę ,że o ile większość normalnych , białkowych organizmów ginie w takiej temperaturze , dla grzybów tem.70F ?120 F(21,1 C - 48,9 C )stopni jest optymalnym ?ciepełkiem? , w którym najszybciej rosną.
Po odpowiednim czasie dokonuje się ODCIĄGU ANTYBIOTYKÓW.
Pierwszy , najczystszy jest przeznaczony dla ludzi , natomiast drugi ? DLA ZWIERZĄT , DO UŻYTKU DLA WETERYNARZY.
Całą resztę odsącza się ,osusza i brykietuje. STANOWI ONA GŁÓWNY KOMPONENT PASZ W TUCZU ZWIERZĄT MIĘSNYCH i DROBIU. Tak więc całe tony grzybni wracają do ?świadomych? konsumentów w postaci mięsa i nie tylko.
tutaj znajdziecie szczegółowy opis otrzymywania antybiotyków oraz bibliografię :
http://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/antibiotic
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY