- 1 bakłażan - sól - pół szklanki oliwy z oliwek - ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie - pieprz do smaku - ulubiony ser (feta, mozzarella, pleśniowy, kozi) - koperek do posypania
Bakłażana dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym kroimy w 2-centymetrowe plastry (nie musimy obierać go ze skórki, w której kryje się dużo aromatu).
Następnie solimy z obu stron i odkładamy na ręcznik papierowy na około 15 minut. Sól wyciągnie z bakłażana gorzki sok oraz sprawi, że będzie bardziej miękki. Następnie plastry płuczemy i osuszamy.
Do pół szklanki oliwy z oliwek dodajemy przyprawy i zioła. Składniki możemy dobierać według uznania. Sprawdzoną i smaczną mieszanką jest tymianek, oregano, pieprz, sól i bazylia (wszystkiego po jednej szczypcie) oraz pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie (po 1 szczypcie pieprzu, dwie szczypty ziół).
Plastry bakłażana kładziemy na grillu, smarujemy mieszanką (co jakiś czas czynność powtarzamy). Grillujemy przez około 8 minut do momentu, gdy bakłażany uzyskają odpowiednią miękkość.
Na grillującego się bakłażana (gdy zmięknie) możemy położyć różne rodzaje serów: feta, mozzarella, ser pleśniowy czy ser kozi. Całości nie zdejmujemy z rusztu jeszcze przez 2 minuty.
Gotowe bakłażany przekładamy na talerze. Posypujemy siekanym koperkiem.
Wszystko jest ze strony beszamel.se.pl. tanie a drobre rzeczy.. sama tak robiłam ostatnio bakłażana z tego przepisu i palce lizać
|