Omlet z kiełkami lucerny
4 duże jajka 4 łyzki jogurtu naturalnego łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz łyżka masła 2 łyżki kiełków: brokuła, soczewicy, rzodkiewki 1 łyżka kiełków lucerny
Kiełki dokładnie opłukać i osączyć . Jajka umyć, wbić do miseczki, dodać jogurt naturalny, mąkę kukurydzianą, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ubić widelcem. Masło rozgrzać na patelni i wlać masę jajeczną. Wierzch omletu posypać równą warstwą kiełków brokuła, soczewicy i rzodkiewki. Omlet smażyć na małym ogniu, podważając brzegi łopatką tak by płynna masa z wierzchu omleta spłynęła pod spód i również się scieła. Następnie omlet obrócić i dosmażać przez 1-2 min. Zsunąć na talerze i pokroić na porcje. Na końcu posypać gotowy omlet kiełkami z lucerny.
|