"0"
Niedawno robiłam dorsza z masłem ziołowym, smakował doskonale. Soczewica niestety nie dla mnie, ale dla grupy „A” to idealny przepis. Ja mam dzisiaj coś z fasolki szparagowej, dostałam ten przepis od koleżanki, która poczęstowała mnie pyszną słatką z fasolki szparagowej i winogron.
Sałatka z fasolki szparagowej i winogron:
Składniki
- 600 g fasolki szparagowej
- 300 g winogron
- sól
Winegret:
- 1 nieduża szalotka
- 1 łyżka oleju z włoskich orzechów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody, mielony pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Z fasolki odkroić końce, długie strąki pokrajać na mniejsze części. Zagotować ok. 2,5 l wody, wrzucić fasolkę, posolić. Gotować na dużym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10 minut (młodą fasolkę zawsze gotuje się krócej), następnie wyjąć łyżką cedzakową z gorącej wody, zanurzyć w zimnej wodzie i osączyć na sitku. Umyte winogrona pokroić na połówki.
Winegret – przygotowanie:
obraną szalotkę pokroić na plasterki, następnie miksować przez ok. minutę wraz z olejem z orzechów włoskich, oliwą, sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem.
Fasolkę oraz winogrona przełożyć do salaterki, skropić winegretem, wymieszać i serwować.
(Uwaga: najlepiej do sałatki nadaje się świeżo zebrana młoda fasolka)
Fasolka szparagowa ma działanie korzystne dla grupy krwi A, zaś dla pozostałych grup krwi jest neutralna, więc z powodzeniem można ją wykorzystywać do wzbogacania jadłospisu. Dostarcza m.in. wapnia, potasu, prowitaminy A. Fasolka szparagowa jest też lekkostrawna i niskokaloryczna