Witaminy

witaminy

Znaczenie witamin dla zdrowia człowieka odkryto dopiero w dwudziestym wieku. Są to związki organiczne, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka, a bez których nie można żyć. Witaminy muszą być dostarczane do organizmu razem z pokarmem, nie stanowią one źródła energii, ani materiału budulcowego, pełnią rolę wspomagającą dla procesów przemiany materii, poprawiają działanie enzymów i białek katalizujących.

Organizm człowieka potrzebuje niewielkie ilości witamin, jednak ich brak znacząco odbija się na zdrowiu.
Źródłem witamin są owoce, warzywa, mięso i ryby. Witaminy w postaci naturalnej są najlepiej przyswajane przez organizm. W przypadku choroby (awitominoza) wywołanej brakiem witamin konieczne jest ich uzupełnienie, np. w formie preparatów witaminowych lub witamin otrzymywanych syntetycznie z naturalnych surowców.

Witaminy dzielimy na dwie grupy, rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Do pierwszej grypy zaliczają się witaminy B i C ich nadmiar jest wydalany z organizmu razem z moczem więc muszą być na bieżąco uzupełniane.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K pełnią ważną rolę w regeneracji błony komórkowej, jednak ich nadmiar może być szkodliwy.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

nazwa witaminy: naturalne źródła witamin: działanie na organizm:
Witamina B1 - Tiamina

dzienne zapotrzebowanie:
1,2 mg - 1,4 mg
Niełuskane ziarno pszenicy, kiełki, płatki owsiane, słonecznik, drożdże, orzechy, groch, fasola, jaja, pieczywo pełnoziarniste, ryby, wątroba, wieprzowina i ziemniaki. Korzystny wpływ na: przemiany mataboliczne glukozy w związki wysokoenergetyczne, produkcję czerwonych krwinek, funkcjonowanie włókien układu nerwowego, mięśni i serca.
Niedobór witaminy B1 powoduje zaburzenia czucia, mrowienie i osłabienie pamięci.
Witamina B2 - Ryboflawina

dzienne zapotrzebowanie:
1,2 mg - 1,6 mg
Drożdże, mleko, jogurt, jaja, ser żółty, ryby, podroby, mięso, kiełki zbożowe, pieczywo białe i pełnoziarniste. Ma wpływ na funkcjonowanie skóry, błon śluzowych, paznokci i włosów.
Niedobór witaminy B2 skutkuje, zmęczeniem, pieczeniem oczu i spękaniem warg.
Witamina B5 - Kwas pantotenowy Wątroba wieprzowa i cielęca, drożdże, jaja, mięso wieprzowe i wołowe, chleb biały i pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, ziarno pszenicy, szpinak, ziemniaki, marchew, kapusta. Korzystny wpływ na skórę i włosy, ochrona przed infekcjami. Oddziaływanie na metabolizm tłuszczów, węglowodanów, białek i syntezę hormonów sterydowych i innych związków chemicznych.
Witamina B6 - Pirodoksyna

dzienne zapotrzebowanie:
1,6 mg - 2,0 mg
Ryby, drób, jaja, soja, orzechy, banany, ziarno pszenicy, płatki owsiane, kasza gryczana, groch, fasola, chleb biały, pieczywo razowe, kiełki, kapusta i ziemniaki. Konieczna dla prawidłowej przemiany białkowej, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych i białych ciałek krwi. Pomocna przy leczeniu korzonków i skurczy mięśni.
Niedobór witaminy B6 powoduje niedokrwistość, zapalenie języka i łojotokowe zapalenie skóry, brak apetytu i nudności oraz skłonności do choroby lokomocyjnej.
Witamina B9 - Folacyna
Kwas foliowy

dzienne zapotrzebowanie:
200 mcg
400 mcg - kobiety w ciąży
Nasiona roślin strączkowych, dynia, orzechy, migdały, warzywa liściaste, szpinak, nać buraków, wątroba, produkty mleczne i kasza jęczmienna. Zapobiega powstawaniu wad wrodzonych. Przeciwdziała anemii, nadaje skórze zdrowy wygląd i opóźnia siwieniu włosów.
Niedobór witaminy B9 ma wpływ na zaburzenia trawienia, uszkodzenia układu nerwowego płodu i zmiany w śluzówkach.
Witamina B12 - Kobalamina

dzienne zapotrzebowanie:
2 mcg - 2,7 mcg
Ryby, drób, jaja, mięso wołowe i wieprzowe, wątroba, nerki, produkty mleczne, sery żółte, warzywa zielone, kiełki, ryż i drożdże. Wspomaga tworzenie czerwonych i białych komórek krwi. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć i koncentrację. Przeciwdziała anemii.
Niedobór witaminy B12 prowadzi do zwyrodnień układu nerwowego, zaniku czucia w kończynach oraz do zmęczenia i niedokrwistości.
Witamina PP - witamina B3
Niacyna, Kwas nikotynowy
Mięso cielęce i wieprzowe, wątroba, makrela, drożdże, chleb biały, chleb pełnoziarnisty, ziarna pszenicy, szpinak, kapusta, groszek, marchew, jabłka, pomarańcza i ziemniaki. Korzystnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, cholesterolu, i przepływu krwi w naczyniach krwionośnych. Wspomaga procesy utleniania i redukcji w organizmie.
Witamina C - Kwas askorbinowy

dzienne zapotrzebowanie:
100 mg - 200 mg
Owoce i warzywa: róża cukrowa i dzika, porzeczka agrest, grejpfrut, cytryna, aronia, truskawki, pomarańcza, malina, pora, cebula, bób, groszek, rzodkiewka, brokuły, brukselka, kapusta, rzepa, pomidor, rabarbar i natka pietruszki. Wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza szkodliwe działanie procesów utleniających w organizmie i zapobiega infekcją, wspomaga produkcją kolagenu i białek, obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwnowotworowe i antyalergiczne.
Brak witaminy C prowadzi do zmęczenia, bólu, utraty odporności na infekcje, powolnego gojenia ran i owrzodzenia dziaseł.
Witamina H - Biotyna Ziarna pszenicy, groch, szpinak, cebula, jaja, mleko, grzyby, kurczak, śledź, wieprzowina, wołowina, drożdże, banany i winogrona. Wspomaga funkcje tarczycy, prawidłowe funkcjonowanie skóry i włosów. Ułatwia syntezę aminokwasów, białek i kwasów tłuszczowych.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

nazwa witaminy: naturalne źródła witamin: działanie na organizm:
Witamina A - Retinol
Beta-karoten, Prowitamina A
Mleko, masło, mięso, ryby morskie, tran, oleje roślinne, sałata, jarmuż, żółtka jaj, sery, śledzie, brukselka, winogrona, awokado. Stymuluje wzrost, poprawia wygląd skóry, wzmacnia wzrok, odporność na infekcje. Wspomaga produkcję hormonów, tworzenie kości. Chroni przed nowotworami i chorobami serca.
Niedobór witaminy A prowadzi do osłabienia wzroku, wysychania i rogowacenia skóry i łamliwości paznokci.
Witamina D - Kalciferol

dzienne zapotrzebowanie:
5 mcg - 8 mcg
Ryby morskie: śledź, makrela, tuńczyk, sardynka, łosoś, węgorz, tran, pełnotłuste produkty mleczne, sery żółta, masło roślinne, wątroba i żółtka jaj. Zapewnia prawidłowy rozwój kości, przeciwdziała krzywicy, wypadaniu zębów.
Niedobór witaminy D jest powodem demineralizacji kości, podatności na urazy oraz osłabienia sprężystości mięśni.
Witamina E - Tokoferol

dzienne zapotrzebowanie:
12 mg
Oleje roślinne, kiełki zbóż, soja, jaja, orzechy, warzywa kapuściane, mięta, szparagi, tran i pokrzywy. Przeciwdziała procesom starzenia, wygładza skórę i ułatwia gojenie ran.
Brak witaminy E powoduje zmęczenie, bezsenność i zwyrodnienia układu nerwowego.
Witamina K
K1 - Filochinon,
K2 - Farnochinon,
K3 - Menadion.

dzienne zapotrzebowanie:
1 mg
Kapusta, szpinak, lucerna, brokuły, sałata kalafior, soja, groszek, marchew, jogurt, wątroba wieprzowa, chude mięso i żółtka jaj. Bierze udział w procesie formowania tkanki kostnej, poprawia krzepliwość krwi i zapobiega krwotokom, ma właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Niedobór witaminy K może być przyczyną krwotoków.


Witaminy mogą być otrzymywane syntetycznie, jednak najlepiej przyswajalne przez człowieka są te wystepujące w naturalnych produktach żywnościowych.
Stosując urozmaiconą dietę, bogatą w warzywa i owoce zapewnimy sobie odpornośc na choroby bez ryzyka przedawkowania witamin.



Porozmawiaj na ten temat:


Polecamy

Szukaj u nas

Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artykuły chronione sa prawami autorskimi.