Forum dyskusyjne    

MENU

Strona główna

Forum Dyskusyjne

Dieta a zdrowie

Żywność transgeniczna

Żylaki

E-dodatki w żywności

Oblicz swoją dietę

Odchudzanie

Witaminy

Profilaktyka cholesterolowa

Zdrowe warzywa

Kosmetyki

Kosmetyki naturalne

Komputery szkodzą

Wody mineralne

Wypoczynek w SPA

Polskie uzdrowiska

Telefon a zdrowie

Ziołolecznictwo

Przedwczesne łysienie

Wady wzroku

Bioenergoterapia

Rzuć palenie !

Biorytmy

Horoskop

linki

 

 

Zdrowe, zadbane zęby

  Zadbane, zdrowe zęby to niewątpliwie ważny atrybut urody. Olśniewający uśmiech ma wielką moc - dodaje wdzięku i pewności siebie, ułatwia kontakty z ludźmi, pomaga zdobyć sympatię i zaufanie rozmówcy. Jest naszą wizytówką i sprawia, że jesteśmy atrakcyjniejsi dla otoczenia, co niewątpliwe pomaga w codziennym życiu, zarówno prywatnym, jak i zawodowym. Dlatego warto dbać o zęby, aby nasz uśmiech stał się naszym atutem.

 

Dieta dla zdrowych zębów


Zdrowe zęby  Zdrowe zęby to piękny uśmiech, dlatego dobrze wiedzieć co i jak jeść, aby nasze zęby były mocne i odporne na próchnicę. Dieta wzmacniająca zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych oraz witamin ułatwiających ich wchłanianie. Podstawowym budulcem kości i zębów jest wapń w połączeniu z fosforem. Wapń lubi towarzystwo witaminy D, dzięki niej bowiem jest lepiej wchłaniany przez organizm. Tak więc stan naszego uzębienia w znacznym stopniu uzależniony jest od obecności tych trzech składników w diecie. W jakich produktach ich szukać?
 Wapń znajdziemy w mleku i jego przetworach, takich jak kefiry, jogurty, chude sery twarogowe, przede wszystkim jednak w serach żółtych, które są jednocześnie dobrym źródłem fosforu. Osoby uczulone na białko mleka krowiego mogą spróbować włączyć do menu mleko kozie, które zawiera dużo wapnia. W wapń niezwykle bogate są również nasiona maku. Ponadto szukajmy tego cennego pierwiastka w nasionach słonecznika i sezamu, orzechach oraz suszonych owocach: figach i morelach. Ważnym źródłem wapnia są także rośliny strączkowe (fasola, soja) oraz zielone warzywach (kapusta, jarmuż, natka pietruszki, brukselka, brokuły). W naszym menu nie może również zabraknąć tłustych ryb morskich - zawierają wapń, fosfor oraz witaminę D, która ułatwia wchłanianie wapnia.
  Pewne produkty zwiększają wydalanie wapnia z moczem. Należą do nich mocna kawa, herbata, cola, sól, dlatego należy je ograniczać w diecie. Również białko zwierzęce obniża wchłanianie wapnia, dlatego dobrze jest zastępować mięso rybami, serem. Warzywa bogate w szczawiany (szczaw, szpinak, buraki) wiążąc wapń w przewodzie pokarmowym, także obniżają jego wchłanianie.


  Dbajmy, aby w diecie znalazły się produkty zawierające cynk (mięso indyka, kraby, wątroba cielęca, dynia), które korzystnie wpływają na stan kości i zębów. Ważnym składnikiem budującym zęby, a także zwiększającym odporność szkliwa zębowego na kwasy organiczne jest fluor. Jego głównym źródłem jest woda - większe ilości fluoru występują w wodzie twardej. W produktach spożywczych składnik ten występuje w niewielkich ilościach, znajdziemy go przede wszystkim w herbacie oraz rybach morskich.
  Dobra dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce, które są źródłem niezbędnych witamin. Witamina A wpływa korzystnie błony śluzowe jamy ustnej, ponadto zapobiega próchnicy i działa bakteriobójczo. Znajdziemy ją w m.in. w marchwi, brzoskwiniach, morelach, wiśniach, śliwkach. Natomiast witamina C wzmacnia drobne naczynia krwionośne i zwiększa odporność na infekcje. Przeciwdziała odsłanianiu szyjek dziąseł. Jej dobrym źródłem są m.in. owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe, papryka czerwona, kapusta.


Zgubne słodycze


  Główną przyczyną próchnicy jest złe odżywianie. Codzienny jadłospis, w którym jest dużo słodyczy oraz przekąsek typu chipsy, ma fatalne skutki dla zębów. Pamiętajmy, że zjedzenie świeżej twardej marchewki, jabłka czy kalarepki pomaga utrzymać zęby i dziąsła w czystości, podczas gdy pokarmy słodkie i kleiste, jak cukierki, ciasta lub miękkie bułeczki tworzą pozostałości pomiędzy zębami i zwiększają grubość płytki nazębnej. Gdy spożywamy pokarmy zawierające cukry lub skrobię, bakterie występujące w płytce nazębnej produkują kwasy, które przez co najmniej 20 minut atakują zęby. Dlatego aby nie dopuścić do uszkodzenia szkliwa, warto ograniczyć liczbę przekąsek między posiłkami - nawet niewielkie "skubnięcie" czegoś może prowadzić do produkcji kwasów. Im częściej w ciągu dnia jemy słodkie przekąski tym szybciej rozwija się próchnica. Jeśli już zdecydujemy się na przekąskę, wybierajmy surowe warzywa, owoce, ser, jogurt naturalny. Zwróćmy również uwagę na słodkie napoje gazowane. Są szkodliwe dla zębów, szczególnie jeśli popijamy je małymi łykami.
I choć nowoczesna stomatologia potrafi naprawić skutki naszych błędów i zaniedbań, lepiej jest zapobiegać niż leczyć.

 

 

 Zęby wrażliwe zęby wrażliwe

 Odpowiednia higiena jamy ustnej higiena jamy ustnej

 Nowoczesna stomatologia  stomatologia

 U stomatologa  u dentysty

 

 

Porozmawiaj na ten temat na forum dyskusyjnym

 

Copyright: © http://zdrowo.info.pl - 2006 r. - informacje o stronie